U svim je kućama sestara Misionarki ljubavi bio običaj da svećenici nakon služenja jutarnje mise dobiju i doručak. Tako je bilo i u Calcutti. Majka Terezija se osobno pobrinula da se odmah nakon mise, na malu stoliću, smještenu u vrlo tijesnoj sakristiji, posluži doručak biskupu Hnilici, jednome slovačkom svećeniku, jednoj slovačkoj novinarki i meni. Mala je sakristija u kućama njezinih sestara obično služila i kao primaća soba. Najvjerojatnije zbog ugledna biskupskoga gosta Majka je Terezija naložila da svaki od nas za doručak dobije i po jedno jaje na oko. S obzirom na okolnosti koje su vladale u Calcutti bio je to iznimno velikodušan dar.

Smjesta sam primijetio kako nitko od ostalih troje nije ni taknuo posluženo jaje. Jamačno je svatko od njih imao zdravstveni ili drugi razlog za to. Kako ne bih povrijedio sestre, ali i zbog toga što sam velik ljubitelj jaja na oko, “žrtvovao sam se” pa sam pojeo sva poslužena jaja. Sljedećega sam jutra bio jedini svećenik koji je služio misu. Po svršetku mise u sakristiji me čekao pripravljen doručak. Biskup i njegova pratnja imali su druge obveze. Skinuvši poklopac, ostadoh zapanjen kada na tanjuru spazih četiri jaja na oko! Sestri koja je bila nadležna za sakristiju očito nije promaklo da sam ljubitelj jaja na oko, iako je jučer bila odsutna. Za vrijeme cijeloga mojeg boravka u Calcutti, kad god sam slavio misu u matičnoj kući sestara, uvijek su mi za doručak poslužile četiri jaja na oko.

Petnaestak godina kasnije sestrama sam u mjestu blizu Varšave držao duhovne vježbe. Nakon jutarnje mise i tamo je – po običaju – u sakristiji poslužen doručak. Na moje veliko iznenađenje i tamo za doručak dobih četiri jaja na oko. U meni se postupno javila sumnja koja je na koncu i potvrđena. Sestra koja mi je u Calcutti nekoć posluživala doručak u međuvremenu je postala poglavarica spomenute kuće u Poljskoj. Sjetila se da volim jaja na oko. Kasnije sam tako od sestara u mnogim kućama diljem svijeta za doručak dobivao po četiri jaja na oko. Upravo se u tim malim znacima pažnje dade razabrati velika ljubav.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Lea Maasburga “Majka Terezija – osobni portret”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net