Kako je jedan bivši konobar, koji je 15 godina živio odijeljen od Crkve, mogao postati svećenik? Odgovor Juana de Cáceresa zvuči ovako: „Bog je bio uporan u potrazi za mojim srcem i u otkrivanju njegova poziva.“

Ovaj Španjolac je nakon završene srednje škole upisao pravni fakultet. Međutim, kako se baš nije pokazao marljivim studentom, godine 2016. odlučio je napustiti studij i otvoriti svoj bar. Na taj potez se odlučio baš u vrijeme najveće ekonomske krize u Španjolskoj, pa se ono što je trebalo postati uspješan posao, pretvorilo u poslovan promašaj. Huan je tada napunio trideset godina i u dubini srca osjećao je kako ne može pronaći ispravan put za svoj život, donosi Catholic News Agency.

„Bio sam potpuno izgubljen, gušio sam se u dugovima, a zbog ekonomske krize ostao sam bez gostiju u kafiću. Moji prijatelji, s kojima sam izlazio, počeli su se ženiti, a ja sam ostao potpuno sam“, kaže. Jednoga dana susreo je prijatelja koji ga je pozvao na svetu misu. Upravo je taj susret označio prekretnicu u njegovu životu. Nakon toga s prijateljem je često razgovarao o Bogu i molitvi, ponovno je počeo redovito odlaziti na svetu misu, ispovjedio se nakon mnogo godina i ponovno se vratio na fakultet.

Nakon dvije godine sakramentalnog života u sebi je osjetio svećenički poziv. Prva reakcija je bila: „Nema šanse.“ U mislima je pokušao pronaći bezbroj opravdanja za svoju reakciju. „Razmišljao sam o poslu, o dugovima, o svojem životu. Zavaravao sam se kako se samo moram srediti, pronaći ženu i osnovati obitelj. Međutim, Bog je bio uporan. Nije dopustio da ta misao o pozivu napusti moje srce i um“, priznaje.

Kada se odlučio odazvati Gospodinu, kontaktirao je tadašnjeg biskupa Santandera, Vicentea Jimeneza, kojega je zamolio da uđe u sjemenište u nekom drugom gradu, jer je „svoj prošli život htio držati na distanci“. Naposljetku je završio u Pamploni koja se nalazi 200 kilometara od njegova rodnog grada.

„U baru sam radio do posljednjeg trenutka, odnosno do onoga dana kada sam otputovao u Pamplonu, u kojoj sam proveo tri fantastične godine“, prisjeća se. Početkom ove godine je zaređen za svećenika, a trenutno služi u četiri župe u rodnom gradu Santanderu i istovremeno tri puta tjedno drži nastavu vjeronauka za djecu.

Mladi svećenik vjeruje kako ga je iskustvo konobarenja također pripremilo za posvećeni život, jer je kao konobar, kako kaže, “svojim gostima također na neki način bio ispovjednik”. Juan de Cáceres također služi kao promotor zvanja u svojoj biskupiji. „Mnogi ljudi danas imaju slične probleme… Ne znaju kako slijediti Božji poziv…. Ovdje sam da ih slušam i vodim“, završava.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net