Japanac Osamu Giovani Micico nikada nije pročitao Bibliju, upoznao Isusov život ili čuo za Njegove apostole, nego je postao katolik studirajući sakralnu umjetnost u Italiji. “Katolička vjera je promijenila moj život, prvenstveno način na koji se obraćam drugima i promatram svijet, ali i smjer kojim koračam. Promijenila je moje shvaćanje patnje. Moje obraćenje je udahnulo život u smrt”, objašnjava.

Ovaj umjetnik je djetinjstvo i mladost proveo u Japanu. Oduvijek je bio zainteresiran za crtanje i slikanje, ali je započeo znanstvenu karijeru, prvenstveno kako bi udovoljio roditeljima. Međutim, kasnije je upoznao slikara koji ga je potaknuo da se posveti svojoj prvoj ljubavi i odluči na veliku životnu promjenu. Micico se naposljetku 2008. godine kao 37-godišnjak preselio u talijansku Firencu, gdje je započeo studij slikarstva.

Za CNA je izjavio kako je najčešće slikao krajolike i portrete. Ponekad je kopirao velike umjetnike. “Jednom prilikom sam svojeg kolegu, koji je bio katolik, pitao tko su ovi ribari na slici. Ja sam ustvari ‘čitao’ Evanđelje kao što su to u srednjem vijeku radili nepismeni ljudi: preko umjetnosti. Dakle, ‘čitao’ sam svete slike prije nego što sam poznavao Evanđelja”, objašnjava.

Priznaje kako su ti biblijski prizori doticali njegovu dušu. “Nije me dotaknula samo tehnika. U tim slikama je bilo skriveno nešto sveto”, objašnjava. U njegov život je uskoro ušao i irski katolik Dany MacManus koji ga je pozvao na predavanja o teologiji tijela svetog Ivana Pavla II. Taj Irac je 2010. godine bio kum na njegovom krštenju.

Japanac se danas bavi sakralnom umjetnošću. “Želim naviještati Radosnu vijest koristeći se istim sredstvima. Siguran sam da suvremena sakralna umjetnost može dotaknuti brojna srca”, objašnjava.

U studenom prošle godine njegova slika “Sveta Majka Tuge i Nade” darovana je nadbiskupiji u Nagasakiju. Sada se nalazi u marijanskoj kapelici unutar katedrale Bezgrešnog Začeća koja je posvećena žrtvama atomske bombe iz 1945. godine. U prvom planu slike prikazan je lik Gospe od Žalosti, a u pozadini se nalazi atomska bomba, dok je ispod Gospe Micico naslikao plamteći grad.

Slikar je, kaže, tek nakon svojega obraćenja saznao teške detalje o progonima kršćana u Japanu. Naime, kršćanstvo je u toj zemlji bilo zabranjeno od oko 1600. do 1873. godine. Vojni vladar Toyotomi Hideyoshi je krajem 16. stoljeća protjerao kršćanske misionare i naredio da se unište svi vjerski predmeti i Biblije. U tom progonu je stradalo nekoliko tisuća mučenika.

Malobrojni vjernici, koji su preživjeli ove progone, svoju su vjeru prenosili usmenim putem ili posebnim oblikom sakralne umjetnosti. Naime, umjetnici su u svojim radovima morali skrivati kršćansku simboliku. Primjerice, naslikali bi tradicionalnu budističku žensku figuru, pa bi joj u ruke dodali bebu te tako stvorili sliku Madone i Krista.

“Kada razmišljam o njima pitam se zašto bi netko riskirao svoj život stvarajući svete slike? Sigurno bi im bilo lakše da se u to nisu upuštali, ali oni su htjeli iskazati svoju ljubav prema Gospodinu”, završava umjetnik iz Japana.

Inače, papa Franjo će u sklopu svojeg 32. inozemnog putovanja boraviti u njegovom rodnom Japanu. Sveti Otac će od 23. do 26. studenoga posjetiti Tokio, Nagasaki i Hirošimu. Geslo apostolskoga putovanja u Japan jest „Zaštititi svaki život“.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net