Papa Franjo će od 19. do 26. studenoga na poziv mjesnih vlasti i biskupa pohoditi Kraljevinu Tajland i Japan, kao drugi papa koji posjećuje te dvije azijske zemlje, nakon svetoga Ivana Pavla II.

Logotipi apostolskih pohoda u Tajland i Japan/Foto: Vatican News

Na svoje 32. inozemno putovanje, četvrto u istočnu i jugoistočnu Aziju, Papa kreće u utorak 19. studenoga u 19 sati iz rimske zračne luke Fiumicino, a u vojnu zračnu luku u Bangkoku stiže u srijedu u 12.30 sati po mjesnom vremenu, 6.30 po srednjoeuropskom (UTC – 6). U Kraljevini Tajland boravit će do 23. studenoga, ističe se u dopunjenom programu koji je objavio Tiskovni ured Svete Stolice 28. listopada.

Geslo pohoda Tajlandu „Kristovi učenici, učenici misionari“ podsjeća na važnu obljetnicu koja se obilježava ove godine – 350 godina osnivanja apostolskoga vikarijata u Sijamu (1669.) što je izraženo i u logu na kojemu je papa Franjo prikazan nasmijan, dok je niže naslikana lađa kao simbol evangelizacije, s tri jedra koji predstavljaju Presveto Trojstvo. Lađu drži stilizirana ruka Djevice Marije. Pozlaćeni križ pak potiče cijelu Katoličku Crkvu na Tajlandu da bude svjedok Radosne vijesti.

U četvrtak 21. studenoga nakon svečanosti dobrodošlice u atriju palače Vlade, u 9 sati po mjesnom vremenu, odnosno 3 ujutro po srednjoeuropskom, i susreta s premijerom u Dvorani bjelokosti (Inner Ivory Room) slijedi susret s predsjednicima političkoga i društvenoga života te Diplomatskim korom u Dvorani „Inner Santi Maitri”.

U 10 sati Papa će posjetiti budistički hram Wat Ratchabophit Sathit Maha Simaram, a u 11.15 sati susrest se s liječničkim timom bolnice St. Louis te privatno posjetiti neke od pacijenata.

Nakon ručka u Apostolskoj nuncijaturi Papa će se privatno susresti s kraljem Ramom X., ime koje nosi Maha Vajiralongkorn (66), u Kraljevskoj palači, a zatim u 18 sati slaviti misu na Nacionalnom stadionu.

U petak 22. studenoga papa Franjo će se u 10 sati u župi sv. Petra susresti sa svećenicima, redovnicama i redovnicima, bogoslovima i katehetama, a u 11 sati s biskupima Tajlanda i Saveza azijskih biskupskih konferencija (FABC) u svetištu bl. Nicholasa Boonkerda Kitbamrunga, gdje će se zatim u pokrajnjoj dvorani svetišta održati i njegov uobičajeni privatni susret s isusovačkom subraćom.

Papa će se u 15.20 sati susresti s predstavnicima religija na Sveučilištu Chulalongkorn, a u 17 sati u katedrali Bezgrešnoga začeća slaviti misu s mladima. Sljedećeg jutra, odnosno u subotu 23. studenoga, nakon svečanosti oproštaja Papa će otputovati u Japan.

Papa će od 23. do 26. studenoga u Zemlji Izlazećega Sunca posjetiti Tokio, Nagasaki i Hirošimu. Razlika mjesnoga vremena i srednjoeuropskoga je – 8 sati.

Geslo apostolskoga putovanja u Japan, „Zaštititi svaki život“, uzeto je iz „Kršćanske molitve u zajedništvu sa stvorenim svijetom“ kojom završava enciklika pape Franje ‘Laudato si’ o brizi za zajednički dom, kao poziv na poštovanje dostojanstva svake osobe, ali i okoliša, posebno u zemlji u kojemu je trajno prisutna nuklearna prijetnja. U logu je slovo T u riječi ‘život’ u obliku križa, tri plamena obilježavaju se u tri različite boje: crveni podsjeća na mučenike, temelj Crkve u Japanu; plavi plamen predstavlja Blaženu Djevicu Mariju koja kao svoju djecu grli čitavo čovječanstvo; zeleni plamen predstavlja japansku prirodu i poslanje propovijedanja Evanđelja nade. Crveni krug poput sunca obuhvaća svaki život, a predstavlja ljubav. Papin lik, u stavu blagoslova, stiliziran je u plavoj boji.

Papa se u zračnoj luci Tokio-Haneda očekuje u 17.40 sati. Nakon svečanosti dočeka slijedi u 18.30 sati susret s mjesnim biskupima u Apostolskoj nuncijaturi.

U nedjelju 24. studenoga Sveti Otac uputit će se u Nagasaki, gdje se očekuje u 7.20 sati, a u 10.15 sati u Memorijalnom parku pročitat će poruku o nuklearnom naoružanju. Atomska bomba „Fat man“ bačena je na Nagasaki 9. kolovoza 1945.

U 10.45 sati odat će počast svetim mučenicima na brdu Nishizaka, „planini mučenika“. Nakon ručka u Biskupskom domu Papa će u 14 sati predvoditi misu na stadionu za baseball.

U 16.35 sati Papa će nastaviti put za Hirošimu gdje će u 18.40 sati sudjelovati na mirovnom susretu u Spomen-parku. U kasnim večernjim satima po mjesnom vremenu vraća se u Tokio.

U ponedjeljak 25. studenoga Papa će dan početi susretom sa žrtvama trostruke tragedije 2011. (potres, tsunami i nesreća reaktora u Fukushimi) u 10 sati u „Belle Salle Hanzomon” i privatnim susretom s carem Naruhitom u carskoj palači. U 11.45 sati Papa će se susresti s mladima u katedrali Sv. Marije a nakon ručka u Apostolskoj nuncijaturi u 16 sati slaviti misu na stadionu „Tokyo Dome“. Slijedi susret s premijerom te predstavnicima vlasti i Diplomatskoga zbora u službenoj rezidenciji predsjednika Vlade – Kantei.

Posljednjega dana svoga pohoda Aziji u utorak 26. studenoga Papa će slaviti privatnu jutarnju misu sa subraćom isusovcima u kapeli centra za kulturu Sveučilišta Sophia te se također privatno susresti s „Collegium Maximum“. U 9.40 sati Sveti Otac posjetit će starije i bolesne svećenike u Domu u sklopu Sveučilišta Sophia. Nakon oproštajne svečanosti u zračnoj luci Tokio-Haneda u 11.20 sati Papa se vraća u Rim gdje se očekuje u 17.15 sati.

IKA | Bitno.net