Prošlo je više od godinu dana otkako je iz poplavljene špilje u Tajlandu spašena skupina od 12 dječaka te njihov trener. Jedan od zatočenih dječaka, Adun Samon, inače jedini kršćanin među dječacima, nakon izlaska iz špilje posvjedočio je svoju vjeru u Isusa Krista. Adun danas tvrdi kako bi svima, koji se nalaze u teškim situacijama, ponudio isti savjet. “Budite strpljivi. Imajte povjerenja u Gospodina. Poručio bih im da mole i s nadom čekaju Gospodinovo djelo”, kaže.

Dječaci su, unatoč zabrani ulaska za vrijeme sezone monsuna, u špilju ušli kako bi sa svojim trenerom obavili ritual inicijacije, odnosno potpisali se na zidu špilje i nakon toga se vratili nazad. Međutim, dok su boravili u šumi, počela je padati jaka kiša zbog koje danima nisu mogli napustiti špilju. Dječak je kasnije posvjedočio kako u špilju nije ušao radi budističke inicijacije, nego se u njoj jednostavno našao prateći svoje klupske kolege.

Adun kaže da je prije nesreće živio svjetovnim načinom života. “Sve je bilo dobro i nekako normalno”, kaže. Svakoga dana bi u sedam sati ujutro odlazio u školu, gdje bi boravio do četiri sata poslijepodne. Nakon toga bi slijedio trening nogometa, a u crkveni hostel, u kojem je živio, bi se vraćao oko sedam sati navečer. Navečer bi najčešće pisao domaće zadaće, a prije odlaska u krevet čitao je Bibliju. U nedavnoj izjavi za humanitarnu organizaciju Compassion International, koja ga sponzorira, rekao je kako nije živio uzbudljivo.

Inače, dječak je rođen u pokrajini Wa, koja se nalazi na granici Burme i Kine, a poznata je po brojnim oružanim sukobima, zbog kojih je dječak sa svojom obitelji napustio svoju domovinu i prebjegao na Tajland. Adun je u dobi od sedam godina postao štićenikom kršćanske organizacije Compassion International, koju je 1952. godine osnovao američki evangelički pastor Everett Swanson. Ova humanitarna organizacija pomaže dva milijuna djece diljem svijeta. Zahvaljujući ovoj organizaciji Adun je upoznao biblijska načela i preobratio se na kršćanstvo. Osim što je bio jedini kršćanin u špilji, Adun je bio jedini član grupe koji je govorio engleski, što je britanskim roniocima itekako olakšalo akciju spašavanja.

Nakon izlaska iz špilje Adun je postao poznata osoba koja koristi svaku priliku kako bi posvjedočio svoju vjeru. Govori kako je u najtežem trenutku u životu primio pomoć od Gospodina. “U špilji sam se uporno molio, pa mi je Bog uslišao molitve. Zapravo smo se Bog i ja zajedno suočili s tom situacijom. Zahvalan sam mu što me je izvukao iz te špilje”, govori.

Adun trenutno ubrzano uči engleski jezik kako bi se što bolje pripremio za studij u New Yorku. “Uskoro se selim u New York zbog čega sam silno uzbuđen jer to za mene znači početak novog života”, završava Adun.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net