Cijeli svijet je početkom ovog ljeta u svojim molitvama i mislima bio uz male nogometaše koji su danima bili zatočeni u poplavljenoj špilji na sjevernom Tajlandu. Dječaci su, unatoč zabrani ulaska za vrijeme sezone monsuna, u špilju ušli kako bi sa svojim trenerom obavili ritual inicijacije, odnosno potpisali se na zidu špilje i nakon toga se vratili nazad. Međutim, dok su boravili u šumi, počela je padati jaka kiša zbog koje danima nisu mogli napustiti špilju.

Više od tisuću ljudi iz svih dijelova svijeta sudjelovali su u iznimno zahtjevnoj i neizvjesnoj akciji spašavanja. Brojni svjetski mediji prenijeli su vijest o britanskim roniocima koji su nakon devetodnevne potrage dječake pronašli kako sa svojim trenerom mirno sjede i meditiraju. Međutim, u toj potresnoj priči o malim nogometašima, postoji još jedna nevjerojatna „priča u priči“, za koju se saznalo tek nedavno. To je priča o jedinom kršćaninu među dječacima, koji je ovih dana posvjedočio kako je u špilji preživio zahvaljujući isključivo svojem Gospodinu, Isusu Kristu. Dječak je izjavio kako u špilju nije ušao zbog budističke inicijacije, nego se u njoj jednostavno našao prateći svoje klupske kolege.

Dječak se zove Adun Samon, ali mediji su ga pogrešno prozvali Adul. Rođen je u pokrajini Wa, koja se nalazi na granici Burme i Kine, a poznata je po brojnim oružanim sukobima, zbog kojih je dječak sa svojom obitelji napustio svoju domovinu i prebjegao na Tajland. Adun je u dobi od sedam godina postao štićenikom kršćanske organizacije Compassion, koju je 1952. godine osnovao američki evangelički pastor Everett Swanson. Ova humanitarna organizacija pomaže dva milijuna djece diljem svijeta, donosi Aleteia.

Zahvaljujući ovoj organizaciji Adun je upoznao biblijska načela i preobratio se na kršćanstvo. Osim što je bio jedini kršćanin u špilji, Adun je bio jedini član grupe koji je govorio engleski, što je britanskim roniocima itekako olakšalo akciju spašavanja. Spasioci su također naglasili kako ih je Adun u špilji dočekao s optimističnim osmijehom. Dječak je pokazao nevjerojatnu mirnoću koja je, kako je Adun kasnije naglasio, bila Božji dar.

Kada su Adunovi roditelji doznali da su dječaci živi, javno su se zahvalili Bogu, ali i svim vjernicima koji su molili za zatočene dječake. „Hvala vam na molitvama i podršci. Hvala Bogu što su dječaci živi i što ću uskoro vidjeti svojega sina“, izjavila je njegova majka.

Dok su se ostali dječaci nakon spašavanja, odnosno izlaska iz bolnice, povukli u budistički hram, Adun je otišao u crkvu, gdje je posvjedočio o Providnosti koja ga je pratila u tami, o Božjoj ruci koju je ugledao u špilji. „Nakon otprilike desete noći, počeli smo gubiti strpljenje, nadu i hrabrost. Bili smo bespomoćni. Jedino sam se mogao moliti“, kaže. Adun je Gospodinu ponavljao: „Bože, ja sam samo dječak. Ti si svemogući Bog, ti si svet i moćan. Molim Te, zaštiti nas. Dođi i pomozi nam.“

U svojim je molitvama pred Gospodina stavio i obitelj Samana Kunana, volontera koji je poginuo u operaciji spašavanja. Adun je istaknuo kako je u špilji neprestano Gospodinu zahvaljivao na daru života, kako njegova tako i njegovih prijatelja. „Želim se zahvaliti svima koji su molili i pomagali nam. Posebna zahvala ide mojem Gospodinu. Hvala ti na svemu, Isuse“, završio je Adun.

Voditelji kršćanske organizacije Compassion tvrde kako je Adun odličan učenik i talentiran nogometaš, koji istovremeno pohađa satove gitare i klavira. Kao i svaki tinejdžer, Adun mašta o boljoj budućnosti, u kojoj će jednom postati liječnik ili igrač lokalnog nogometnog kluba Chiang Rai United.

Budući da se na Tajland doselio kao izbjeglica, Adun još uvijek nema rodni list, osobnu kartu i putovnicu, pa se ne može vjenčati, zaposliti, otvoriti bankovni račun, putovati ili izaći na izbore. „Pozivamo sve vjernike na molitvu za Aduna i ostale dječake iz špilje, kako bi ih Gospodin oslobodio svih posljedica ovog strašnog iskustva. Također molimo da se Adunov status što prije riješi kako bi dječak mogao napredovati“, ističe vodstvo organizacije Compassion.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net