Nevjerojatna priča dolazi nam iz SAD-a gdje čovjek tvrdi da mu se ukazao katolički blaženik te mu pomogao ozdraviti od teškog slučaja COVID-19. U razgovoru za službenu stranicu biskupije Lansing, koja obuhvaća južni dio savezne države Michigan, Nolan Ostrowski posvjedočio je kako mu se u bolnici dvaput ukazao blaženi Solanus Casey.

Radi se o fratru kapucinu koji je većinu života proveo u samostanu sv. Bonaventure u Detroitu, glavnom gradu Michigana, te je bio poznat po duhovnom vodstvu, ali i brojnim čudima. Preminuo je 1957., a blaženim je proglašen 2017.

“Jedne noći probudio sam se i sjedio u bolničkom krevetu te sam osjetio kao da je oko mene sve puno tame i očaja. Primijetio sam i da netko sjedi uz moje uzglavlje, ali se nisam mogao okrenuti i pogledati o kome se radi – jedino što sam vidio bile su njegove noge, smeđi ogrtač te sam pomislio da se možda radi o mom anđelu čuvaru”, ispričao je Nolan koji je u bolnicu primljen 25. srpnja ove godine.

Navodno ukazanje dogodilo se 30. srpnja te dan kasnije, 31. srpnja, kada se ista osoba u halji smeđe boje pojavila u pacijentovoj sobi. Ovog puta figura je sjedila s donje strane kreveta, držeći ruke na bedrima.

“Sjedio je tamo i tada sam shvatio da se ne radi o anđelu čuvaru već o nekom posebnom, o svecu”, otkrio je Nolan, dodavši da mu njegov lik nije bio poznat. Ipak, priznaje kako je počeo “moliti za život”, objašnjavajući da ima djecu te da ne bi volio da ona odrastu bez oca.

“Nisam dobio nikakav odgovor, kao da sam govorio kipu, ništa. I onda sam rekao: ‘Ako me spasiš, nikada više neću Božje ime izgovarati uzalud’. U tom trenutku figura je skočila kao da je osvojila na lotu. Mislim, u neku ruku bilo je zapanjujuće.”

Lik je, svjedoči, dotrčao do njega te dva puta rukom dotaknuo njegov prsni koš.

“Sjećam se da sam malo podignuo ruku, ali sve se odigralo vrlo brzo i on je odstupio, a ja sam osjetio kako me obuzima veliko olakšanje. Osjećao sam se opušteno i ugodno, znao sam da sam spašen.”

Sutradan mu je u posjet došla supruga Kathleen te mu pokazala fotografiju blaženog Solanusa Caseya. Nolan je odmah prepoznao da se radi o čovjeku koji ga je dvaput “posjetio” u bolnici, a saznao je i da su se upravo njemu utjecali zajednički prijatelji i članovi obitelji koji su molili za Nolanovo ozdravljenje.

Ipak, prije no što će njegovo stanje postati bolje, situacija se pogoršača. Nolan je 3. kolovoza stavljen u induciranu komu te priključen na respirator. Dva dana kasnije zračnim putem prebačen je u Fort Wayne u Indianu te je priključen na ECMO uređaj za izvantjelesnu respiratornu podršku.

Idućih mjesec dana izmjenjivali su se lakši i teži trenuci, ali Nolan je nakon tog razdoblja ponovno počeo hodati uz pomoć ECMO uređaja.

“Doktori u bolnici rekli su da se radi o čudu i da ne mogu vjerovati kako se dobro oporavljam. Maknuli su me s respiratora, mogao sam ponovno bez prestanka disati samostalno. (Cijeli dan) nisu me morali prikopčati na uređaj, a rekli su da se to nikada ne događa.”

Prvi dan listopada Nolan Ostrowski napokon se vratio kući te je ubrzo s obitelji otišao na hodočašće u Detroit na grob bl. Solanusa Caseya.

“Još uvijek ponekad teško dišem, ali većinom se osjećam vrlo dobro, premda sam tek pred koji mjesec skinut s ECMO uređaja. Vjerujem da je uzrok tome intervencija koju sam doživio.”

Supružnici Ostrowski svjedočanstvo su poslali i vodstvu kauze za proglašenje svetim Solanusa Caseya. Ipak iz kauze su, nakon savjetovanja sa stručnjacima, odlučili kako za Nolanov oporavak neće tražiti službenu potvrdu čuda jer za ozdravljenje može postojati i medicinsko objašnjene.

Time, dodaju, ne žele umanjiti veliki dar koji je Nolan primio kroz susret s bl. Solanusom te će njegovo svjedočanstvo biti priloženo dokumentaciji u sklopu procesa kanonizacije.

Cijelo svjedočanstvo na engleskom jeziku možete pogledati u videu ispod: