Možemo zamisliti silnu radost one žene, njezinu odluku da počne iznova, njezinu duboku ljubav prema Kristu. U duši ove žene, ukaljane grijehom i javno osramoćene, dogodila se duboka promjena koju možemo razumjeti samo u svjetlu vjere. Ispunile su se riječi proroka Izaije: “Ne spominjite se onoga što se zbilo, niti mislite na ono što je prošlo. Evo činim nešto novo […] Put ću napraviti u pustinji, rijeke u stepi […], da napojim svoj narod, izabranika svoga. I narod koji sam sebi sazdao moju će kazivati hvalu.”

Svakoga dana, diljem svijeta, Isus preko svojih službenika, svećenika, poručuje: “Ja te odrješujem od grijeha…” Idi i ne griješi više. Krist osobno oprašta. Sakramentalna formula: ‘Ja te odrješujem…’ i rukom načinjen znak križa nad pokajnikom pokazuje da u ‘tom trenutku’ raskajan i obraćen grješnik susreće moć i milosrđe Božje. To je trenutak u kojemu je Presveto Trojstvo prisutno sa svrhom da izbriše grijeh i vrati nedužnost, a spasonosna snaga muke, smrti i uskrsnuća Kristova također se prenosi na pokajnika […]. Bog je uvijek onaj tko je prvenstveno pogođen grijehom – ‘tibi soli peccavi!’ – i Bog jedini može oprostiti.

Riječi koje izgovara svećenik nisu samo ponizna molitva da nam Bog oprosti grijehe, niti potvrda da je Bog odlučio nagraditi nas oproštenjem, nego u istome trenutku u kojemu su izgovorene one uzrokuju i posreduju stvarno oproštenje: “U tom trenutku svaki nam je grijeh oprošten i izbrisan misterioznim djelovanjem Spasitelja.”

Je li ikad nekoliko riječi donijelo više radosti svijetu od riječi odrješenja: “Ja te odrješujem od grijeha…” Sveti Augustin ustvrđuje da je čudo koje one proizvode veće od samog stvaranja svijeta.

A mi, koliko smo radosni kada čujemo te riječi pri sakramentu oprosta? Koliko smo zahvalni? Koliko smo puta zahvalili Bogu što nam je dao ovaj sakrament? U današnjoj molitvi možemo pokazati Bogu svoju zahvalnost na ovome velikome daru.

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak II. (Korizma i Veliki tjedan)

[facebook]Ako ne želiš propustiti sutrašnju poticajnu meditaciju klikni like[/facebook]