Današnji sveti zaštitnik je mučenik Marcel iz Tangera, poznat i kao Marcel Centurion (satnik, stotnik).

Rodio se sredinom 3. st. u gradu Leonu u Španjolskoj, a bio je časnik u gradu Tangeru, (današnji Tingis, rimska pokrajina Mauretania Tingitana, danas Maroko). Kao kršćanin nije htio sudjelovati u poganskim svečanostima priređenim u povodu rođendana careva Dioklecijana i Maksimilijana, te častiti poganske bogove. Odbacio je oružje, pojas, oklop i časničke oznake, te se javno izjasnio kršćaninom: “Služim Isusu Kristu, vječnom Kralju. Neću više služiti vašim carevima, te smatram nedostojnim klanjati se vašim drvenim i kamenim bogovima, gluhim i nijemim idolima. Od sada prestajem biti vojnik vašeg cara”.

Time je Marcel prekršio zakletvu vjernosti caru. Na sudu je izjavio kako nije u redu da kršćanin “služi u vojskama svijeta”. Zbog toga je osuđen na smrt, te su mu 29. listopada 298. g. odrubili glavu mačem. U Rimskom martirologiju spominje se 30. listopada, pa se na taj dan i slavi njegov spomendan.

Prema predaji stenograf imenom Kasijan bio je toliko ogorčen zbog Marcelove presude da je odbio voditi zapisnik na njegovu suđenju pa je i sam podvrgnut mučenju. Uskoro nakon smrti oca Marcela pogubljeni su kao kršćani i njegovi sinovi Klaudije, Lupercije i Viktor.

O Marcelovu životu i smrti postoje i mnogo drugačije, uglavnom nevjerodostojne legende. Njegove relikvije kasnije su prenesene u Leon, njegov rodni grad u sjeverozapadnoj Španjolskoj. Sveti Marcel je danas zaštitnik toga grada i istoimene pokrajine, ali i zaštitnik ljudi koji zbog svojih uvjerenja odbijaju služiti u vojsci i ne žele sudjelovati u ratu.