U američkoj državi Louisiani, na pustom području rijeke Mississippi, položeni su 1718. temelji novoga lučkog grada New Orleansa. Tadašnji upravitelj želio je djeci iz novog naselja osigurati kršćanski odgoj pa je zamolio isusovca o. de Beauboisa da im iz Francuske dovede redovnice odgojiteljice. Otac se obratio uršulinkama koje su prihvatile poziv i došle u Ameriku 1727. Kad je 1763. Louisianom zavlada Španjolska, francuskim su uršulinkama došle španjolske u pomoć. Međutim, vlada se opet promijenila i početkom 19. st. opet su zavladali Francuzi, a u uršulinskom samostanu ostalo je samo sedam redovnica. I tu se Gospa od Brze Pomoći proslavila. Kako?

S. Andreja Nadier pismom je zatražila svoju sestričnu, također uršulinku, s. Mihaelu Censoul, da dođe iz Francuske u New Orleans. Međutim, biskup se tu usprotivio i rekao da će popustiti samo ako sam papa Pio VII. dade dozvolu. Naime, s. Mihaela je bila izvrsna odgojiteljica i puno je značila za odgoj u toj biskupiji.

Međutim, s. Mihaela je imala snažnu nutarnju sigurnost u Božji poziv i zatražila ja Papino posredovanje. Čekala je tri mjeseca, kad je u molitvi osjetila snažan poticaj da se uteče Majci Mariji. To je učinila riječima: “Presveta Djevice, ako mi isposluješ brz i povoljan odgovor na moje pismo Papi, obećavam da ću u New Orleansu širiti tvoju čast pod nazivom: Gospa od Brze Pomoći.” Nebeska ju je majka uslišala! Odgovor je bio brz i povoljan! Biskup se jako iznenadio brzom odgovoru Pape, popustio je i još se ponudio blagosloviti kip Gospe koji je s. Mihaela dala isklesati. Taj se kip vrlo brzo počeo častiti kao kip Gospe Brze Pomoći.

Značajno je i uslišanje za vrijeme požara 1812. kada je na zaziv Gospe vjetar promijenio smjer i tako poštedio samostan i okolicu od vatre koja je po svim pravilima trebala i njih zahvatiti.

Sveta Stolica je 13. lipnja 1928. dekretom odredila da Gospa od Brze Pomoći bude glavna zaštitnica grada New Orleansa i države Louisiane.

U našoj se zemlji blagdan Gospe od Brze Pomoći na osobito svečan način slavi u Slavonskom Brodu.

Molitva Gospi od Brze Pomoći

O Marijo, Majko Božja,
ti koja znaš za jade i nevolje ovoga svijeta,
bdij bez prestanka nad nama
i nad cijelom Crkvom svojega Sina
i budi nam uvijek Našom Gospom Brze Pomoći.
Pohiti da nam pomogneš u svim našim potrebama,
posebno … (navedi svoju potrebu).

Budi nam utočište za ovoga prolaznoga života
i isprosi nam život vječni,
po zaslugama Isusa, svojega Sina,
Gospodina i Otkupitelja našega.
Amen.