Duša može doduše umirati sve više i više samoljublju, ali samo samoljublje ne umire nikada u duši. Od vremena do vremena očituje nam se da korijenje još nije uništeno, premda smo već toliko puta odrezali njegovo granje.

Zašto često ne osjećaš radost, koju bi trebao osjetiti, kad vidiš da su drugi dobri? Zbog samoljublja! Što ne otkrivaš u sebi, to ti se čini manje lijepo, a ono što posjeduješ sam, to držiš nadasve lijepim. Kad bi imao istinske ljubavi koja čini od tebe i tvoga bližnjega jedno srce i jednu dušu, onda bi otkrio najčišću radost u ljepoti duše tvoga bližnjega.

Često bi htio činiti nešto lijepo i dobro, ali po svom izboru i željama, ne po izboru drugih i ne iz poslušnosti. To treba proizići iz tvoje volje, ne iz volje nekoga drugoga. Nije li to samoljublje? Uvijek tražimo sebe, našu vlastitu volju, naše vlastito zadovoljstvo; kad bismo imali savršenu Božju ljubav, onda bismo bili radosni zbog onoga što proizlazi iz poslušnosti, jer to je više od Boga, a manje od nas.

Ti bi često želio radije sam podnositi gorčinu nego da vidiš da je netko drugi podnosi. To može biti najčišća ljubav. Ali bojim se, napokon, da je to samoljublje koje ne želi da drugi bude jednak tebi i da te čak pretekne. Nije li ti žao katkad u srcu kad vidiš da tvome bližnjemu ne ide dobro kao tebi i ne želiš li i ti osjetiti njegove brige? Zacijelo, ta sućut često dolazi od prirođene dobrote tvoga srca. Katkad, među­tim, proizlazi iz samoljublja jer misliš da si jači od svoga bližnjega i vjeruješ da možeš bolje podnositi trpljenje budući da imaš o sebi jako visoko mišljenje.

Ispitaj svoju sućut i otkrit ćeš sljedeće: radije bi htio podnositi malo zlo, nego da to drugi snosi. Ali se plašiš velikog zla i prepuštaš ga radije drugome, nego da ga ti sam preuzmeš na sebe. Vjeruj mi, ako si iznutra potišten što te drugi nadvisuje, onda je to tvoje samoljublje koje ti kaže da bi ti bolje učinio nego on, ono ti obećava čudo za tebe samoga, ali ne za dru­goga.

Zato se odreci temeljnoga zla svijeta u sebi, uništi traženje sebe i tisuću cvjetova procvjetat će u tvojoj duši!

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Misli – sveti Franjo Saleški”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal www.bitno.net.