bozic1

Koje li velike milosti slaviti Euharistiju na mjestu gdje je Isus rođen! – uskliknuo je papa Franjo slaveći s vjernicima iz cijelog svijeta sv. misu na Trgu Jaslica u Betlehemu prilikom svog posjeta Palestini, Izraelu i Jordanu, u svibnja ove godine.

Na to iskustvo o kojem je progovorio papa Franjo pozvali su i svi katolički biskupi Svete Zemlje (latinski, melkitski, maronitski, sirijski, armenski, kaldejski), kao i franjevačka Kustodija Svete Zemlje, u svom dopisu, koji su uputili svim biskupima svijeta. Oni pozivaju hodočasnike cijelog svijeta da hodočaste u Svetu Zemlju te na samom mjestu uzveličaju događaj Rođenja Života u Betlehemu i time postanu znak kršćanima na Bliskom istoku da nisu zaboravljeni i napušteni.

Slušajući bolna svjedočanstva kršćana izbjeglih pred strahotama rata na Bliskom istoku, papa Franjo im je, ovih dana, za nedavnoga pohoda Istanbulu i Turskoj, koja ih je primila, rekao: Nadam se da vam je moj posjet, po Milosti Božjoj, utjeha u vašoj teškoj situaciji. Djevojčica iz Iraka, koja mu je iznijela bolno iskustvo rata, zahvalila je papi Franji što se odlučio na taj posjet. Tom prigodom Papa je istaknuo: Ne možemo se odreći Bliskog istoka gdje su kršćani pronosili ime Kristovo dvije tisuće godina.

Ovih dana Betlehem će ponovno postati središte pozornosti cijeloga svijeta, onih koji vjeruju u Utjelovljenje Božje ljubavi, i onih koji u nježnom Betlehemskom Djetetu samo slute Nježnost. I ove će godine naime Trg Jaslica u Betlehemu okupiti stotine tisuća hodočasnika iz cijelog svijeta. Bit će mjestom radosnog iščekivanja i zajedničke molitve. Svete mise pod otvorenim nebom Pastirskog polja zahvaljivat će na najrazličitijim jezicima za dar Života vječnoga koji se rađa. U jednoj od pastirskih špilja slavit će se te svete noći i misa na hrvatskom jeziku koju će predslaviti poznati hrvatski teolog i duhovnik fra Ante Vučković, u sklopu hodočašća koje organizira specijalizirana hodočasnička agencija Ichtis travel.

bozic3

Hodočasnici će imati prilike sudjelovati i u jedinstvenoj svečanoj procesiji za vrijeme koje će Trgom Jaslica i cijelim Betlehemom odjekivati radosne pjesme i glazba Bliskoga istoka. Tisuće ruku hodočasnika otvarat će se da na trenutak prime u naručje lik djetešca Isusa koji prelazi iz ruku latinskog Patrijarha i franjevačkog Kustoda do puka koji ga zatim prenose od ruke do ruke, prisjećajući se puta Riječi od tišine betlehemske špilje pa sve „do kraja svijeta“.

Središte svijeta tih dana bit će bazilika Isusova rođenja, jedina pošteđena sveopćeg uništavanja kršćanskih crkava i spomen-mjesta u sedmom stoljeću samo stoga što su osvajači u dekoraciji Bazilike vidjeli nešto njima prepoznatljivo i blisko – pohod svetih kraljeva Djetešcu u njihovim, istočnjačkim nošnjama. Zato je to najstarija crkva na svijetu u kojoj svaki hodočasnik, ili putnik namjernik, koji slijedi ‘svoju zvijezdu’ što ga je dovela do mjesta izvora Života, usnama dotakne Davidovu zvijezdu koja označava mjesto gdje je Djetešce ušlo u naše vrijeme i u naš prostor. I zauvijek ostalo znakom Božje nježnosti i prisutnosti za čovjeka na zemlji, a za neke tek slutnja i znak koji slijede očiju uprtih u nebo. „I evo vam znaka: naći ćete novorođenče povijeno gdje leži u jaslama.“ (Lk 2,12 )

Ako se odazovemo pozivu biskupa i ovaj Božić provedemo u Betlehemu, zasigurno ćemo doživljaj te svete noći provedene na svetom mjestu nositi u dubini svog bića kao skriveno blago koje će nas grijati čitav život.

Pođite i vidite!

Svi oni koje zanima doživjeti to nezaboravno iskustvo pod duhovnim vodstvom fra Ante Vučkovića, u sklopu hodočašća koje uključuje i obilazak svih ključnih mjesta u Svetoj Zemlji, mogu više informacija naći na web stranicama organizatora, poznate agencije Ichtis Travel specijalizirane za hodočašća, na linku ovdje.

bozic5

N. B. | Bitno.net