Isus i satnik

U duši rimskoga stotnika spajaju se vjera, poniznost i osjećajnost. Zbog toga nam Crkva predlaže isti primjer i iste riječi kao pripravu za primanje Isusa kada dođe k nama u svetoj pričesti: »Gospodine, nisam dostojan…«

Pripraviti se na primanje Isusa u svetoj pričesti znači u prvom redu primiti ga u stanju milosti. Napravio bi veliku uvrjedu i svetogrđe tko bi se pričestio u smrtnom, teškom grijehu. Ne smijemo se nikada približiti stolu Gospodnjem ako smo u sumnji da smo počinili teški grijeh mislima, riječima ili djelima. »Stoga, tko god jede kruh ili pije čašu Gospodnju nedostojno, bit će krivac tijela i krvi Gospodnje«, kaže sv. Pavao i nastavlja: »Neka se dakle svatko ispita pa tada od kruha jede i iz čaše pije. Jer tko jede i pije, sud sebi jede i pije ako ne razlikuje Tijela.«

Odatle nužnost brižljive priprave duše i tijela: želje za pročišćavanjem, za pažljivim pristupanjem ovom svetom sakramentu, želje da ga se primi s najvećom mogućom pobožnošću. Vrlo se dobro pripravljamo kada se borimo da živimo svoj dan u Božjoj prisutnosti i nastojimo što bolje izvršavati svoje svakodnevne obveze, a kada učinimo pogrješku, tražimo oproštenje od Gospodina; ispunjavajući dan zahvaljivanjem Bogu i duhovnim pričestima. Tako će nam postati uobičajeno da u radu, obiteljskom životu, odmoru i u bilo kojoj djelatnosti okrećemo srce Gospodinu.

Uz ova unutarnja raspoloženja, i kao nužna očitovanja, iskazuju se i tjelesna raspoloženja: post propisan od Crkve, urednost, način odijevanja, sve su to znakovi poštovanja. Završavajući svoju molitvu, razmislimo kako je Marija primila Isusa poslije anđelova navještenja. Zamolimo je da nas nauči pričestiti se »onom čistoćom, poniznošću i pobožnošću« kojim ga je ona primila u svoje blagoslovljeno krilo, »duhom i gorljivošću svetaca«, iako se osjećamo nedostojnima i nezaslužnima.

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak I. (Došašće – Božićno vrijeme – Bogojavljenje)

[facebook]Želiš još poticajnih tekstova? Klikni like![/facebook]