U Svetom pismu čitamo: „A ovi će znakovi pratiti one koji uzvjeruju: u ime će moje izganjati zloduhe, novim će jezicima zboriti, zmije uzimati; i popiju li što smrtonosno, ne, neće im nauditi; na nemoćnike će ruke polagati, i bit će im dobro“ (Mk 16,17–18). Zašto to svećenici ne rade? A oni koji to rade nisu baš prihvaćeni ni od ostalih svećenika ni od biskupa. Zašto je to tako?

Poštovani!

Crkva je tijekom svoje povijesti prošla različite faze. U nekima od njih karizme su se ponekad i prenaglašavale, u drugima se stvarao otpor prema karizmama pa bi se našla zdrava ravnoteža i tako u krug. Osim toga, karizme su se uvijek više naglašavale u misijskim područjima dok su u područjima višestoljetno ukorijenjena kršćanstva one polako padale u zaborav. Tako su i danas, čini se, karizme u Africi i Južnoj Americi raširenije među vjernicima nego u zemljama tzv. razvijenog Zapada.

Ipak, katolička karizmatska obnova (pokret Obnove u Duhu Svetom) vrlo je jaka na svim kontinentima i službeno je priznata struja milosti u Crkvi. Za njezino širenje i skladno uklapanje u mjesne Crkve brine se Međunarodna služba katoličke karizmatske obnove (CHARIS), sa sjedištem u Rimu.

Kao i u prijašnjim razdobljima, tako i danas moramo paziti na to da ne trnemo Duha Svetoga s jedne strane, ali i da ne prenaglašavamo ili zloupotrebljavamo karizme s druge strane. Nauk i propisi Crkve tu su vrlo uravnoteženi i jasni.

Dakako da se možemo pitati zašto i oni svećenici i laici koji taj karizmatski element skladno žive u kontekstu cjelokupnoga nauka Crkve ponekad doživljavaju nerazumijevanje i neprihvaćenost? Vjerojatno dobar dio razloga čine zavist, strah od nepoznatoga, nespremnost na duhovni rast i prepuštanje Duhu Svetom i slično.

No može nas tješiti da je Krist pretvorio križ u sredstvo spasenja pa će tako i križevi karizmatika zasigurno imati svoje duhovne plodove. Također, vezano za novozavjetni citat koji spominješ u pitanju, sam nam je Isus rekao da će nebo i zemlja proći, ali njegove riječi ne. Stoga ni u Crkvi neće nikada nestati onih koji mole drugim jezicima, izganjanju zle duhove i polažu ruke na nemoćne. Btb

don Damir

*Više o ovoj temi možete pročitati u članku: Evo što novi dokument Vijeća HBK govori o molitvi u jezicima, proroštvima i ‘počivanju u Duhu’

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Don Damir odgovara”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.