Učinkovitost molitve predstavlja problem s kojim se, više ili manje, prije ili kasnije, susreće svaki vjernik. Pitanje “Zašto moja molitva nema učinka?” još više pritišće čovjeka kada se radi o molitvama za ozdravljenje.

Foto: Shutterstock.com, zašto moja molitva nema učinka

Foto: Shutterstock.com

Trebamo li prestati s molitvom? Trenutno se već osam mjeseci molimo, postili smo i prikazivali sv. mise za ozdravljenje jedne osobe, ali nikakav pomak se nije desio, Bog nikako da usliša molitvu. Koliko god dalje nastavljali moliti, sve više imam osjećaj da molimo bez vjere. Moje mišljenje je da se trebamo prestati moliti i da Bogu predamo taj problem s povjerenjem da će On to riješiti. Isto tako znam da nas je Isus učio svojoj molitvi ‘Oče naš’ gdje stoji ‘budi volja tvoja’. Mislim da smo mi uradili sve što smo mogli. Hvala Vam!

Poštovani!

Učinkovitost molitve predstavlja problem s kojim se, više ili manje, prije ili kasnije, susreće svaki vjernik. Pitanje “Zašto moja molitva nema učinka?” još više pritišće čovjeka kada se radi o molitvama za ozdravljenje.

Fra Ivo Pavić također postavlja to pitanje u svojoj knjizi “Molitvom do zdravlja”. Ondje on prepoznaje i opisuje različite prepreke ozdravljenju. Ovdje ti donosim kratki pregled tih prepreka, a za više informacija o tome upućujem te na spomenutu knjigu.

1.  Neispovjeđeni grijesi – osoba u teškom grijehu zatvorena je za primanje Božjih darova, pa tako i ozdravljenja.
2.  Nevjera – u Mk 6,5-6 čitamo kako je zbog nevjere Isus učinio samo mali broj čuda među svojim sugrađanima
3.  Okultizam – onaj tko po okultnim grijesima pripada Bogu suprotnom duhu, može kroz zdravlje trpjeti posljedice toga grijeha; potrebno je potpuno odreknuće, a ako se radi o osobi iniciranoj u okultne stupnjeve, ponekad i kompleksniji proces oslobađanja
4.  Neopraštanje – Bog nama otpušta naše grijehe (i posljedice grijeha, što može biti i bolest) „kako i mi otpuštamo dužnicima našim“
5.  Duhovi bolesti – ponekad nije potrebna molitva za ozdravljenje, već za oslobođenje od zlog duha koji uzrokuje bolest, kako vidimo i u Isusovom djelovanju
6.  Neznanje – o Božjem i đavolskom djelovanju, o istinama vjere, o snazi sakramenata, o smislu trpljenja…
7.  Prokletstva – ona su stvarna i ponekad vrlo snažna djelovanja, kao obrnuti blagoslovi; ponekad je potrebno molitvom slomiti snagu prokletstva da bi došlo do ozdravljenja
8.  Korištenje svih sredstava redovite medicine – ponekad ljudi iskušavaju Boga tražeći čudo, a izbjegavajući liječnike

S obzirom na tako brojne mogućnosti i poteškoće, važno je također da se ne moli toliko napamet, po svojoj volji, već da se u smirenom razmatranju traži od Boga smjernice što i kako moliti, kao i odgovor zašto dosadašnja molitva nije urodila vidljivim plodom. Tu od velike koristi također može biti i duhovnik.

Također te želim ohrabriti da ne kloneš zbog prividnog neuspjeha. Nijedna molitva pred Bogom nije uzaludna. Međutim, vrijeme kada će nas Gospodin uslišiti i način na koji će to učiniti često su drugačiji od naših očekivanja. Zbog toga često upadamo i u nestrpljivost, mrmljamo, a ponekad i odustajemo. Međutim, poput Joba, trebamo ustrajati i kada se čini da put kojim nas Gospodin vodi i nema previše smisla. Kršćanski put, i kada se radi o molitvi za ozdravljenje, redovito je naporan put muke i smrti, a tek onda uskrsnuća, odnosno uspjeha.

Za kraj te upućujem i na apostolsko pismo sv. Ivana Pavla II. “Spasonosno trpljenje”. Ono će ti sigurno pomoći da još dublje upoznaš smisao ljudske patnje, te će tvoja molitva za ozdravljenje, prosvijetljena tim znanjem, zasigurno postati još zrelija i plodnija.

Btb,
don Damir

Izvor: SPAS – studentski pastoral