Nakon 12 godina braka i petero djece odlučila sam se na spiralu. Ispovijedala sam se i pričešćivala, ali mi nešto nije dalo mira pa sam na jednoj ispovijedi ponovno upitala svećenika smijem li na pričest. Iako mi nije direktno rekao da ne smijem dok je ne izvadim, shvatila sam da je upravo to želio reći. Zanima me smijem li primati svetu pričest i je li korištenje spirale smrtni grijeh?

Zahvaljujem Vam na odgovoru,

Zabrinuta

Draga Zabrinuta,

glavni problem vezan za spiralu je u tome što ona nije samo kontraceptivno već i abortivno sredstvo. Ona djeluje na dva načina – prvo, otežava kretanje spermija do jajne stanice, a drugo – onemogućuje već oplođenoj jajnoj stanici da se ugnijezdi u zidu maternice. Iako se vrlo često može čuti da je spirala samo kontraceptivno sredstvo, to nije istina. Upravo s namjerom da pronađem podatke iz provjerenih izvora, istraživao sam članke s Enciklopedije Britannice, Medicine Online, Američkog kongresa ginekologa i opstetričara, Američkog nacionalnog instituta za istraživanja raka itd. Svi izvori navode da spirala pri sprječavanju trudnoće djeluje ne samo kontraceptivno, već i tako da spriječi održavanje oplođenog jaja u maternici. Prilažem poveznice:

Enciklopedija Britannica,

Medicine Online,

Američki kongres ginekologa i opstetričara,

Američki nacionalni institut za istraživanja raka.

S obzirom na to da Katolička Crkva vjeruje da ljudski život nastaje u trenutku začeća, sprječavanje jajne stanice da nastavi svoj razvoj u maternici zapravo je abortus učinjen u početnoj fazi. To tvrdi i papinski dokument Evangelium Vitae, enciklika o vrijednosti i nepovredivosti ljudskog života, u 13. članku.

Dakle, zbog toga što spirala zapravo uništava ljudski život u njegovoj ranoj fazi, korištenje spirale je vrlo težak grijeh. Prema kanonskom pravu sve osobe koje sudjeluju u abortusu samim tim činom padaju pod kaznu izopćenja koja im brani pristupanje sakramentima. To znači da nije moguće valjano pristupati ne samo pričesti, već ni ispovijedi sve dok se spirala ne ukloni iz organizma. Tek nakon toga je moguće uputiti molbu za skidanje kazne izopćenja te kada osoba dobije oprost od te kazne tek onda može pristupiti ispovijedi, a nakon nje i pričesti.

Najiskrenije se nadam da ćete shvatiti razloge zbog kojih je spiralu nužno odbaciti i da ćete to što prije učiniti.

Bog Vas blagoslovio i podržao u dobrim namjerama,

don Damir Stojić

SPAS | Bitno.net