Draga Ivana,

zahvaljujem na pitanju. Ponajprije suosjećam s Vama i uistinu mi je žao što si je Vaša baka oduzela život. Vjerujem da Vas ovo pitanje dosta muči. Zapravo, to je i razumljivo. Pozdravljam i podržavam Vašu molitvu za baku. Je li moguće ili nije da njezina duša bude u raju zna samo dobri i milosrdni Bog. Moj odgovor će biti malo podulji, ali razumljiv.

Treba biti jasan glede čina samoubojstva.

Najnoviji Katekizam Katoličke Crkve samoubojstvo svrstava u grijehe protiv pete Božje zapovijedi „Ne ubij“ (Izl 20,13). To je teški grijeh. Navodim dijelove Katekizma i podcrtavam one koji su odgovor na Vaše pitanje.

Katekizam Katoličke crkve (KKC):

2280 Svatko je za svoj život odgovoran pred Bogom koji mu ga je darovao. On ostaje vrhovni gospodar života. Mi smo dužni prihvaćati život sa zahvalnošću i čuvati ga njemu na čast a sebi na spasenje. Upravitelji smo a ne vlasnici života koji nam je Bog povjerio. Njime ne raspolažemo.

2281 Samoubojstvo protuslovi naravnom čovjekovu nagnuću da čuva i trajno održi svoj život. Samoubojstvo se teško protivi ispravnoj ljubavi prema sebi. Ono istodobno vrijeđa ljubav prema bližnjemu jer nepravedno kida veze uzajamnosti sa zajednicom obiteljskom, narodnom i ljudskom, prema kojima imamo obveza. Samoubojstvo se protivi ljubavi živoga Boga.

2282 Ako je počinjeno s namjerom da posluži za primjer, osobito mladima, samoubojstvo se također opterećuje težinom sablazni. Dragovoljna suradnja pri samoubojstvu protivi se moralnom zakonu.

Ozbiljni psihički poremećaji, tjeskoba ili težak strah od iskušenja, trpljenja ili mučenja mogu ublažiti samoubojičinu odgovornost.

2283 Ne treba očajavati glede vječnoga spasa osoba koje su same sebe usmrtile. Bog im može, putovima koji su samo njemu znani, pružiti priliku spasonosnog kajanja. Crkva moli za one koji su si oduzeli život.

Teško je znati što se događalo u glavi samoubojice prije počinjenja samoubojstva. Koliko je osoba bila pri svijesti? U kakvome psihičkome stanju? Što se događalo između nje i Boga u trenutku umiranja? Je li osoba možda požalila i u zadnji čas tražila oprost?

Moralna odgovornost osobe koja počinja samoubojstvo razmjerna je stupnju efektivne slobode i svijesti subjekta koji sebi oduzima život. Psihološka ograničenja patološke naravi mogu umanjiti efektivnu slobodu, a samim tim i odgovornost osobe koja počinja samoubojstvo.

Zato je po učenju Katoličke Crkve moguće da u nekim situacijama samoubojica uđe u raj. Osobno bih volio da primite Kristov mir u svoje srcu glede ovoga pitanja. Isus je davatelj mira. Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. (Iv 14, 27)

Bog je savršena ljubav, savršeno milosrdan. Na mnogo mjesta Evanđelje spominje Isusov govor o milosrdnome Ocu. Nema duše koju on ne želi spasiti i privesti k sebi. Zato želim da dopustite da Vam Isus Krist, kralj mira, udijeli svoj mir.

Ne odjeljuje Bog ljude od sebe, nego ljudi odjeljuju sebe od njega. Mi svojim grijesima sami sebi sudimo. A ako se kajemo, milosrdni Otac čini sve novo.

Da ste sigurni da ste sa svoje strane učinili sve, preporučujem Vam uoči blagdana Svih svetih da se ispovjedite, pričestite i molite na način koji je propisala Katolička Crkva. Naime, u to vrijeme Bog po Katoličkoj Crkvi svijetu udjeljuje posebnu milost. Tih dana vjernici mogu izravno otvoriti vrata raja nekoj duši u čistilištu.

Navodim Vam tekst s interneta koji su objavili mladi s Knežije (salezijanska župa Marije pomoćnice):

Po odredbi našeg Ordinarija na blagdan Svih svetih, na Dušni dan i na nedjelju poslije Dušnog dana, mogu vjernici u svim crkvama, u javnim ili polujavnim bogomoljama dobiti potpuni oprost, koji se može namijeniti samo za pokojne.

Da se dobije potpuni oprost potrebno je:

– Od podneva 31. listopada, pa do ponoći 2. studenog, te od podneva sljedeće subote, pa do ponoći sljedeće nedjelje učiniti iduće:

– pohoditi crkvu ili bogomolju u kojoj treba:

1) izmoliti Oče naš i Vjerovanje

2) primiti svetu pričest

3) ispovjediti se, ako je to potrebno (obavezno prije pričesti ako imamo teški grijeh na savjesti)

4) izmoliti molitvu na nakanu Sv. Oca Pape (nije propisano koju, svatko može izmoliti molitvu po osobnom nahođenju, ali je treba moliti na nakanu Sv. Oca Pape)

Poštovana, vjerujem da ćete poslije ovoga čina imati Kristov mir u svome srcu.

Božji blagoslov!

don Damir Stojić

SPAS | Bitno.net