PITAJTE SVEĆENIKA

Je li mi dopušteno ići na misu SSPX-a i je li takva pričest valjana?

Odgovara don Damir Stojić

misa sspx valjana

Foto: Flickr.com

Poštovani,
s obzirom na to da u Zagrebu nema latinske mise već duže vremena i nije izgledno da će uskoro početi, zanima me je li dopušteno ići na misu SSPX-a (Society of Saint Pius X) i je li takva pričest/misa valjana? Hvala! Ivan

Dragi Ivane!

Komisija “Ecclesia Dei” mjerodavna za ovo pitanje izdala je još 1995. odgovor u kojem stoji: “Mise koje slave jesu valjane, ali se smatra moralno nedopuštenim za vjernike da prisustvuju tim misama osima ako su fizički ili moralno spriječeni da sudjeluju u misi koju slavi katolički svećenik na dobru glasu (usp. Zakonik kanonskog prava, kan. 844.2). Činjenica da netko ne može prisustvovati slavlju takozvane ‘Tridentske’ mise ne smatra se dostatnim motivom za pohađanje takvih misa.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Činjenica jest da je papa Franjo povodom izvanrednog Jubileja milosrđa odlučio dopustiti svećenicima SSPX-a da ispovijedaju valjano i dopušteno, ali je također činjenica da to dopuštenje nije protegnuto na ostale sakramente.

Smisao nepohađanja svetih misa koje slavi SSPX jest u tome da se ne doprinosi kidanju crkvenog zajedništva, s obzirom na to da SSPX nije u potpunom zajedništvu s Crkvom.

Btb,
don Damir Stojić

Izvor: SPAS – studentski pastoral


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 15. veljače 2017.

Možda vam se svidi