PITAJTE SVEĆENIKA

Kako se postaje biskup?

Kako dolazi do biranja novog biskupa i koje uvjete mora ispunjavati svećenik – kandidat za biskupa?

Foto: Elvir Tabaković

Foto: Elvir Tabaković

Biskupi su nasljednici apostola i po božanskom pravu predvode mjesne Crkve. Služba dijecezanskoga biskupa prestaje smrću, odreknućem, navršetkom 75 godina života, itd. U Rimokatoličkoj Crkvi papa slobodno imenuje biskupe. Prema Zakoniku kanonskoga prava barem svake tri godine biskupi crkvene pokrajine dostavljaju Apostolskoj Stolici popis svećenika prikladnijih za biskupsku službu. To može učiniti i svaki dijecezanski biskup zasebno.

Pri imenovanju dijecezanskoga biskupa ili koadjutora papinski veleposlanik pita tajno i pojedinačno za savjet neke iz Zbora savjetnika, stolnoga kaptola i druge iz svjetovnoga i redovničkoga klera, kao i laike, za mišljenje o pojedinim predloženim kandidatima. Isto tako pita za mišljenje i metropolita, biskupe sufragane i predsjednika biskupske konferencije. Kada prikupi sva mišljenja, izabere trojicu kandidata i njihova imena predlaže Apostolskoj Stolici. Papa bira jednoga od predloženih. Papa može slobodno odabrati i imenovati i nekoga drugog koji nije bio na popisu.

Iako konačni sud o sposobnosti onoga koji treba biti promaknut u biskupsku službu donosi Apostolska Stolica, kan. 378 ZKP-a određuje da se kandidat treba odlikovati čvrstom vjerom, dobrim ponašanjem, pobožnošću, revnošću, mudrošću i ljudskim vrlinama; da uživa dobar glas, da ima barem 35 godina života, a 5 godina svećeništva, da ima doktorat ili magisterij iz Svetoga pisma, bogoslovlja, kanonskog prava ili barem da je stručan u tim znanostima. Apostolska Stolica može odrediti i drukčiji način utvrđivanja prikladnosti nekoga za biskupsku službu. Primjerice, ukoliko papa nekoga osobno poznaje, može ga bez ovoga postupka imenovati biskupom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Ugovoru između Svete Stolice i Republike Hrvatske o pravnim pitanjima u čl. 6 br. 3 piše: Sveta Stolica treba prije imenovanja dijecezanskih biskupa o tome, na povjerljiv način, obavijestiti hrvatsku Vladu.

dr. don Josip Delić

Preuzeto iz knjige “Vjera u pitanjima”Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.


Objavljeno: 22. svibnja 2013.

Možda vam se svidi