Poštovani don Damire, počeo sam moliti 15 molitava svete Brigite i htio sam i cimera naučiti iste pa mi je rekao da on misli da je to praznovjerje čim ima veze s nekim brojevima kad ti se nešto obećava u molitvama. Molio bih vas da prokomentirate malo. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Sveta Brigita je, kako se čini, među popularnijim sveticama našeg podneblja, čemu su svakako doprinijele osobito njene pobožnosti Muci Kristovoj u obliku 7 i 15 molitava. Te pobožnosti praćene su, u knjižicama koje ih sadrže, redovito i određenim obećanjima. Ta su obećanja, kako se tvrdi, sadržana u objavama svetoj Brigiti. Također, tvrdi se da su neki rimski pape, kao Benedikt XV. i Pio IX., odobrili da se može vjerovati u ta obećanja.

Međutim, Sveti oficij (danas Kongregacija za nauk vjere) izdao je 1954. upozorenje da „nipošto nije sigurno kako su ta obećanja nadnaravnog podrijetla“ te da stoga „mjesni ordinariji moraju izbjegavati davati dopuštenje za izdavanje ili reizdavanje djela ili napisa koji sadrže navedena obećanja“ (Acta Apostolicae Sedis 46-1954).

Ovime Sveta Stolica nipošto nije osudila spomenuta obećanja, ali ih je označila kao „nesigurna“. Prije svega, izgleda da nije pouzdano utvrđeno jesu li obećanja izvorni dio objave svetoj Brigiti ili kasniji dodatak; ako su izvorna, jesu li ispravno prenošena. Ako i jesu ispravno prenošena, očito postoji nesigurnost oko autentičnosti te objave. Iako se radi o kanoniziranoj svetici, ipak je riječ o privatnoj objavi, koja je pogrešiva i o kojoj konačni sud pripada Crkvi. Čak i ako ne bi postojala sumnja oko autentičnosti, moguće je da se neka od obećanja krivo shvate (praznovjerno, magijski), te je stoga procijenjeno da je najbolje ne tiskati ih. Također se sumnja u autentičnost prethodno spomenutih papinskih odobrenja tih obećanja.

Može se argumentirati kako bi bolje rješenje od zabrane tiskanja moglo biti prilaganje spomenutim obećanjima određene teološke preambule, u kojoj bi bilo dano ispravno tumačenje obećanja. U svakom slučaju, treba naglasiti kako teološki i kanonski status spomenutih obećanja nipošto ne utječe na vrijednost samih molitava svete Brigite, koje se svakako preporučuju.

No, bez obzira na spomenuto upozorenje Svete Stolice, koliko mi je poznato, danas se kod nas normalno tiskaju i knjižice s molitvama, ali i obećanjima. Nije mi poznato radi li se o nepoznavanju spomenutog upozorenja Svetog oficija ili nekim promijenjenim okolnostima zbog kojih su otpale spomenute sumnje i promijenjen je stav o obećanjima.

Kako se u spomenutoj situaciji snaći, ostaje na vlastitoj savjesti, a njoj će svakako pomoći i savjet osobnog duhovnika.

Btb,
don Damir

SPAS