Ne postoji službeni stav Crkve o ogrlicama od jantara, ali…

Foto: Shutterstock.com

Zanima nas mišljenje o ogrlicama od ambera (jantara) ili kako još kažu “ćilibara”… Našli smo informacije o tome na stranici ovdje, ali isto tako ima još stranica (ovdje) i sličnih koje prodaju te ogrlice. E sad, moja supruga i ja imamo dilemu: je li u redu stavljati jantarnu ogrlicu bebi oko vrata kad joj počnu rasti zubići? Nekako nam se to činilo kao ‘ćiribu-ćiriba’ vračanje, pomalo ‘sektaški’ nam djeluje da takva ogrlica pomaže i sl. Što Katolička Crkva misli o tome? Ivan

Poštovani,

drago mi je da ste postavili to pitanje i da pazite na takve stvari. Već sam više puta govorio o toj temi. Ne postoji službeni stav Crkve o ogrlicama od jantara. Stalno se pojavljuju nove sekte, nove alternativne terapije, amajlije i slično, tako da se Crkva rijetko baš precizno osvrne na konkretnu stvar. Vjerujem da bi bilo jako dobro kad bi ipak uspjela pojedinačno progovoriti o svemu. Pozivam vas na vaš razum, na službenu medicinu (ne medicinu koju propagira jedan pedijatar ili jedan liječnik). Osim toga, čitajući o tome izdvojio bih samo par stvari zbog kojih smatram da se jedan kršćanin ne bi trebao takvim nečim koristiti. Ovo je moj stav i ne namećem ga nikome, ali ga rado dijelim s onima koji me zatraže.

“… Jantar je fosilizirana smola crnogoričnog drveta iz antičkih šuma, koju također zovu ‘zlato sjevera’ jer nosi u sebi mističnu energiju i ljekovita svojstva te zbog osobine da privlači i skuplja oko sebe elektricitet… (…) Po antičkom vjerovanju, nošenje ogrlice od zrna jantara…” Ovdje se spominje mistična energija. Kakva je to energija? To me podsjeća na New age koji u svojim brojnim iscjeliteljskim terapijama upravo govori o “pametnim” energijama koje liječe i što sve ne. “… Poželjno je da se jantar redovito čisti, odnosno da se PRAZNI i PUNI (jer kupi negativnu energiju, bolesti…). Jantar se može čistiti (prazniti) 1-2 puta mjesečno pod tekućom vodom par minuta (dovoljno je staviti npr. ogrlicu na dlan te pustiti mlaz hladne vode preko ogrlice par minuta), a puni se najbolje tako da ga se izloži jutarnjem ili večernjem suncu u trajanju otprilike 1 sat. Jantar nikako nemojte izložiti vrućoj vodi ni jakom, intenzivnom suncu (npr. ljeti oko podne).” Jantar je potrebno puniti na suncu i prazniti pod mlazom vode. Puni se negativnom energijom. Ovo govori dosta o takvim ogrlicama koje me više podsjećaju na newageovske amajlije nego na provjereno sredstvo za liječenje. Spominje se tu i neka jantarna kiselina koja ima analgetski učinak, ali to bih ostavio priznatoj znanosti. Ne bih više o tome, ali osobno to ne bih koristio. Probajte kontaktirati fra Josipa Blaževića, fratra konventualca na Svetom Duhu u Zagrebu, koji je svakako najveći poznavatelj raznih alternativnih iscjeliteljskih terapija, istočnjačke filozofije, sekti itd. Ima dosta svojih knjiga, piše za Veritas, a može se i osobno stupiti u kontakt s njim. Bog vas blagoslovio. Molit ću se za vas.

Btb,

don Damir Stojić

SPAS | Bitno.net