Poštovani don Damire,

vjerujemo da je Isus uskrsnuo i da je Gospa uzeta dušom i tijelom u nebo. Ima li možda još onih koji su dušom i tijelom u nebu? Osim ako pogrešno shvaćam dio iz Matejeva Evanđelja: „I gle, zavjesa se hramska razdrije odozgor dodolje nadvoje, zemlja se potrese, pećine se raspukoše, grobovi otvoriše i tjelesa mnogih svetih preminulih uskrsnuše te iziđoše iz grobova nakon njegova uskrsnuća, uđoše u sveti grad i pokazaše se mnogima“ (Mt 27,51–53). Dakle, nakon što je Isus pobi-jedio smrt i uskrsnuo, i mnogi su sveci uskrsnuli. Mogu li to povezati s tim da danas neki kršćanski sveci ostaju neraspadnuti i oni će samo uskrsnuti dok će ostale Bog morati iznova načiniti? Je li to razmišljanje u redu? Čini mi se logičnim kao objašnjenje fenomena neraspadnutosti tijela nakon smrti. Može li se o tome nešto pronaći u Katekizmu Katoličke Crkve?

Unaprijed hvala na odgovoru.

Katarina

Poštovana!

Osim Isusa i Marije koji su dušom i tijelom na nebu, Biblija govori o još dva lika koja su uznesena. Za Henoka se kaže da je iščeznuo (usp. Post 5,24), a za proroka Iliju da je ognjenim kolima uznesen na nebo (usp. 2 Kr 2,11). Kod oba biblijska lika u prvom je planu teološka poruka koja želi reći da oni koji su za života bili pravedni i sveti (poput Henoka i Ilije) nakon smrti idu u Božju slavu.

Redci iz Matejeva Evanđelja koje ste naveli govore isključivo o uskrsnuću duše, ne i tijela. Govore o uskrsnuću onih koji su pravedno živjeli čitav Stari zavjet, a nisu mogli ući u nebo jer su prije Isusova uskrsnuća vrata raja svima bila zatvorena.

Tijelo svakoga od nas uskrsnut će u posljednji dan (bez obzira na to ostalo na zemlji raspadnuto ili ne) o drugom Isusovu dolasku, kada dođe kraj svega. Ne znamo kako će se to zbiti, kako će točno to uskrslo, proslavljeno tijelo izgledati, ali znamo da će se nekako preobraziti.

To što je nekom tijelo ostalo neraspadnuto, samo je Božja intervencija kojom može, a i ne mora, potvrditi svetost dotične osobe. Dakle, nije osoba sveta zato što joj je tijelo ostalo neraspadnuto, nego zato što je ta osoba živjela sveto, Bog to obznanjuje ostavivši tijelo ili neki ud neraspadnutim. No i takvo će neraspadnuto tijelo doživjeti preobrazbu u posljednji dan, uskrsnućem tijela. Kod Isusa ne treba brkati rane i staro tijelo, kod Isusa su rane ostale na novom, proslavljenom tijelu (kao znak) i kao takav on se ukazivao. To je i mogao jer je uzašao dušom i tijelom na nebo. Zato se i Marija može ukazati (imamo deset službeno potvrđenih Marijinih ukazanja).

Katekizam se više usredotočuje na uskrsnuće tijela, ne govori o neraspadljivosti, jer ovo je izraz posebnoga Božjeg zahvata, a ono nas sve čeka. Toplo preporučujem sljedeće točke Katekizma: 990, 996, 997, 998 i 999. One bi trebale razriješiti nedoumice ukoliko ih je još ostalo. Btb

don Damir

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Don Damir odgovara”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.