Slušateljica Radiopostaje Mir Međugorje u emisiji “Pitajte svećenika” izložila je obiteljski problem oko podjele imovine. Riječ je o gospođi koja uzdržava majku, koja joj je potom pripisala svu imovinu, zbog čega se njezina sestra naljutila na nju te sada ne komuniciraju. Fra Goran Azinović ponudio joj je odgovor na pitanje: ”Kako to da se braća i sestre nekada posvađaju u vezi imovine i kako to da se naruše obiteljski odnosi kada je u pitanju podjela imovine?”

Fra Goran je odmah naglasio kako to nikada ne bi trebalo biti tako.

”Mi se moramo kao kršćani u osnovici, i kao ljudi pogotovo po krvi, voljeti, poštivati svoga brata ili sestru. Isus kaže na jednom mjestu blago krotkima, oni će baštiniti zemlju, a zapravo to znači da će zemlju imati onaj koji je ne želi.

Tko god želi na silu zauzeti zemlju, nešto uzeti tuđe ili svoj imetak samo uvećavati, on će na kraju ostati bez toga i sve će to nestati. A tko je krotak, tko je ponizan, tko ustupi drugome, on će sam baštiniti zemlju”, kazao je fra Goran Azinović, pojašnjavajući kako je zemlja prolazna i da zemljom idemo samo da dođemo u vječnost.

”Bolje se boriti za komad neba, komad vječnosti, a ne za ovaj svijet i za ove posjede, ali vidimo danas da su oko imovine mnoge svađe u obiteljima.

Ovdje u Švicarskoj nedavno je bio jedan slučaj koji je bio u medijima, kako zapravo djeca nisu ni viđale svoje roditelje, odnosno svoga oca koji je bio u domu, ali kad je umro njih troje su došli i prvi put nakon pet godina oni su se pojavili u tome domu.

Ovi koji vode dom nisu ni znali da taj čovjek ima djecu. I kasnije kad se taj novac podijelio na tri jednaka dijela, ali je ostalo oko 800 franaka, pa je sudac upitao čisto reda radi kome će pripasti, jer su se nekako našli sa strane. I oni su se na osnovi tih 800 franaka posvađali na sudu i opet su išli na sudište upravo zbog tih 800 franaka, iako je svatko od njih dobio po 4-5 milijuna, ali im nije bilo dovoljno pa ih je i 800 franaka podijelilo”, prepričao je misionar u Zürichu fra Goran Azinović ovu situaciju uz napomenu kako te svađe dolaze iz srca, tog pohlepnog ljudskog srca.

”Ja sam uvijek tako razmišljao, svećenik sam, a da nisam svećenik imam jednoga brata biološkog. Uvijek sam razmišljao što god bilo u životu, bratu ustupi, ali da nikada ne dođe do svađe. Tako bih se ja nekako ponašao – bratu ili sestru uvijek ustupi, makar on mene i prevario, makar on i meni uzeo… Bolje je i to jer ću mirnije spavati nego da s rođenim bratom ili sestrom ne pričam”, kazao je fra Goran Azinović te o ovom problemu istaknuo i jednu biblijsku priču – priču o Josipu kojega su braća prodala, ali ih on u vrijeme gladi spašava. Ostao je bez ičega, a poslije je upravljao velikom zemljom, Egiptom, a braća gube zemlju.

”Zato Isus kaže blago krotkima, blago onima koji ništa nemaju, koji se povuku, oni će imati zemlju, a ovi koji žele imati, oni će tu zemlju izgubiti. Evo zato, neka to bude poruka: Nikad svađa, uvijek ljubav i mir. To je moj brat.

Ne grijeh Kajina i Abela da ubijamo jedni druge nepričanjem, nego upravo suprotno, ljubiti svoga brata i svoju sestru. I neka to bude pravilo: Radije dati sve, ali da ne izgubim mir i bratovu riječ”, kazao je fra Goran i dodao kako zemlja nije vrijedna toga da se ne razgovara s bratom, a onda zaključio: ”Što će ti sve na ovome svijetu i čitav svijet, ako ne možeš susresti svoga brata i svoju sestru?”