Poštovana!

Mnogo ljudi koji su iskusili brodolom razvoda želi se ponovno udati ili oženiti i Crkva to razumije. No kako bi bila vjerna Kristovu nauku, Crkva ne može jednostavno pretpostaviti da je svatko tko je razveden slobodan ponovno ući u brak. Postoji stoga postupak utvrđivanja ništavosti ženidbe u kojem se istražuje je li osoba bila u valjanu braku ili nije.

Onaj tko čeka presudu crkvenoga suda, kao što ste vi, nalazi se u međustanju i opravdano se pita kako ispravno živjeti u njemu. Osobito se postavlja pitanje hodanja.

Osoba koja nema u ruci konačnu pozitivnu presudu o utvrđenju ništavosti ženidbe treba se još uvijek smatrati udanom/oženjenom. U vašem slučaju to ste i ti i spomenuti prijatelj, s tim da on još nije ni podnio tužbu za utvrđivanje ništavosti ženidbe, što je svakako dodatna otegotna okolnost.

Budući da je smisao hodanja pronaći bračnoga druga, možemo reći: kada budeš slobodna udati se, bit ćeš slobodna i hodati. Neprikladno je ulaziti u vezu s jednom osobom ako se treba smatrati vezanom (i to bračnim vezom) za drugu osobu.

Ipak ući u takvo hodanje (tim više što se radi o osobi koju također treba smatrati oženjenom) značilo bi, po svemu sudeći, ući u problem s devetom Božjom zapovijedi (Ne poželi tuđega ženidbenog druga!), a nastaje i napast da se prekrši šesta zapovijed u smislu preljuba, bilo tjelesno, bilo emocionalno, bilo oboje.

Osim što dovodi u napast kršenja bračnih obveza, takvo hodanje dovodi u napast nemoralna ponašanja i drugu osobu. Dovođenje druge osobe u takvu rizičnu situaciju nema na umu istinsku dobrobit te osobe te se stoga teško može smatrati autentičnim činom ljubavi.

Također, radilo bi se o poigravanju s osjećajima jedne i druge strane. Ako pak ne bi došlo do utvrđenja ništavosti (što je kod vas dvostruka mogućnost), to bi vas dovelo do teška izbora između nastavljanja veze protivno vašem bračnom stanju i prekidanja takva odnosa uz svu bol koju bi to sa sobom nosilo.

Osim navedenoga, valja imati na umu da oboje, s obzirom na neuspjele (bračne) veze svakako trebate ozdravljenje na svim razinama bića kako biste eventualno, u slučaju da su obje ženidbe ništave, bili sposobni ući u potpun, slobodan, vjeran i plodan odnos kakav brak treba biti.

Stoga se hodanje dviju osoba koje su ušle u sakramentalni brak s drugim osobama, a nemaju utvrđenu ništavost tih ženidaba, može s pravom smatrati igranjem vatrom. Velika je opasnost da bi iz toga netko mogao izići opečen.

Ono što je za osobu tvoga stanja prikladno i dobro jest prijateljstvo. Kako i koliko se to prijateljstvo može ostvariti s osobom s kojom zapravo želiš biti u vezi i u kojem se trenutku javlja mogućnost upadanja u spomenute zamke, teško je pitanje u kojem se rješenje ne može naći ekspresno. Svakako bi se valjalo osloniti i na druge osobe, možda molitvenu zajednicu ili slično.

Savjetujem ti (a tako i tvom prijatelju, koji je također praktični vjernik) da tražiš od Gospodina odgovor u dubokoj i trajnoj molitvi razmatranja i da se povjeriš kakvu mudru i iskusnu duhovniku koji posjeduje potrebno znanje kako bi te pratio i pomogao ti u nutarnjim borbama i odlukama koje trebaš donijeti. Preporučio bih ti duhovne vježbe svetoga Ignacija koje objedinjuju oba elementa.

Btb

don Damir

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Don Damir odgovara”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.