Don Damir Stojić: Smijemo li nositi majice i tenisice s petokrakom?

Ima li on negativno značenje?

Foto: Piotr Drabik/Wikimedia

Dragi don Damire,
zanima me simbol petokrake zvijezde: ima li on negativno značenje? Nalazi se na skoro svakoj dječjoj majici, ali i na Conversicama. Gospa ima zvijezde oko glave, ali one su šestokrake. Majka sam i želim djecu na vrijeme upozoriti ako nešto nije u redu. Unaprijed zahvaljujem, Ivana

Draga Ivana,

u Knjizi Otkrivenja spominje se vijenac od dvanaest zvijezda (Otk 12,1), međutim ne govori se o tome koliko krakova imaju. Stoga i umjetnički prikazi variraju po tom pitanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko mi je poznato, u najranijoj kršćanskoj povijesti petokraka zvijezda bila je simbol pet Kristovih rana, a zbog oblika sličnog ljudskome tijelu smatra se i prikladnim prikazom betlehemske zvijezde kao one koja objavljuje utjelovljenje Sina Božjega.

Činjenica jest da đavao voli oponašati Gospodina, izokretati i ljudima zgaditi sve njegovo, pa je valjda i pentagram dio tog plana. No, ne smijemo se dati uvući u tu priču. Sotonisti koriste naopaki križ – hoćemo li ga zato prestati smatrati simbolom sv. Petra koji je upravo na takvom križu raspet? LGBT udruge koriste dugine boje, hoćemo li se onda odreći tog znaka Noina saveza?

Uostalom, kada se kršćanstvo širilo svijetom, misionari nikada nisu odbacivali kulture poganskih naroda na koje su nailazili, pa tako ni njihove simbole, nego su sve nastojali povezati s Kristom, osim ako se radi o nečemu što je u sebi zlo. Petokraka zvijezda, kao ni bilo koji drugi geometrijski lik, nipošto se ne može smatrati u sebi zlim, već njegova simbolična upotreba uvijek ovisi o nama ljudima, našim shvaćanjima i nakanama. Kako kaže sveti Pavao, ne treba odbacivati ništa, već sve posvećivati Božjom riječju i molitvom.

Btb,
don Damir Stojić

SPAS | Bitno.net

Objavljeno: 26. siječnja 2020.

Možda vam se svidi