PITAJTE SVEĆENIKA

Jesu li kršćani koji pohađaju svetu misu i žive čistoću, a gomilaju bogatstvo – licemjerni?

Ako si netko pribavlja različite luksuze, a zanemaruje milostinju prema siromasima i davanja Crkvi, zasigurno mu je to na štetu duše

Foto: www.euroradio.fm

Primjećujem kako mnogi moji prijatelji koji redovito pohađaju svetu misu, razne vjerske susrete i tečajeve, kupuju dizajnersku i luksuznu odjeću, kozmetiku, gadgete, putovanja i slično. Ja sam još studentica, a moji roditelji imaju srednja primanja te ponekad osjećam da sam ljubomorna na sve ove stvari koje si drugi mogu priuštiti, a ja ne. Je li opravdano kupiti npr. BMW koji je nekoliko puta skuplji od drugih automobila s opravdanjem da je to kvalitetan i snažan auto koji će dugo trajati i neće se kvariti tako često? Jesu li spomenute osobe u jednu ruku licemjerne (žive kršćanski u smislu da čuvaju predbračnu čistoću, pohađaju sv. misu i mole se, a s druge strane ne mogu odoljeti materijalizmu) ili su njihovi postupci donekle opravdani?

Poštovana,

čistoća, siromaštvo i poslušnost jesu evanđeoski savjeti, kojima se savršenije suobličavamo Kristu. Oni nisu nužni za postizanje spasenja kao obdržavanje Božjih zapovijedi. Međutim, ako ih osoba ne cijeni i ne nastoji ih slijediti koliko može, neće postići kršćansko savršenstvo. Primjer tog razlikovanja između zapovijedi i savjeta vidimo u Evanđelju, u dijalogu bogatog mladića i Gospodina Isusa. Tom je prilikom Isus jasno rekao mladiću da ako želi ući u život treba čuvati zapovijed, a ako želi biti savršen, treba sve ostaviti i izbližega ga slijediti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugo, kršćanski život nije jedna stepenica, nepromjenjivi stupanj. Kršćanski put do savršenstva poznaje različite etape. Ako se neka osoba obratila Gospodinu od života u grijehu, to je već velika stvar. Daljnja odricanja i veće savršenstvo mogu doći i kasnije.

Treće, sveti Franjo Saleški govori o tome da nije svakome primjeren isti način života. Tako će jednom ministru ili menadžeru priličiti drugačiji standard života nego pomoćnom radniku i studentu. Dakako da i obiteljske prilike u tome igraju ulogu.

Četvrto, ako si netko pribavlja različite luksuze, a zanemaruje milostinju prema siromasima i davanja Crkvi, zasigurno mu je to na štetu duše.

Škrtost je, naime, jedan od glavnih grijeha, a što netko više ima, ima i više mogućnosti da bude darežljiv i velikodušan. Svi ćemo na koncu odgovarati za to kako smo koristili talente koji su nam dani, pa tako i za novac.

Btb,
don Damir Stojić

Izvor: SPAS – studentski pastoral

Objavljeno: 3. veljače 2017.

Možda vam se svidi