DON DAMIR STOJIĆ

Jesu li maškare i karneval u suprotnosti s vjerom?

Na karnevalima se mogu događati doista najrazličitije stvari. Oni su kroz povijest znali biti mjesta na kojima se preko smijeha ukazivalo na društvene nepravde i nelogičnosti. S druge strane, na karnevalima se mogu događati i vrlo grube pojave.

damir stojić karneval maškare i crkva

Foto: www.flickriver.com

Molila bih Vas da mi malo razjasnite stav Katoličke Crkve o maškarama i maskenbalu.

Karneval je prvenstveno kulturni, a ne vjerski fenomen, tako da Katolička Crkva nema neko posebno izgrađeno mišljenje baš o njemu. Preciznije rečeno, Crkva ne daje svoja mišljenja o svakom pojedinačnom kulturnom fenomenu, već želi odgojiti svoje vjernike tako da sami mognu prosuđivati životne situacije u kojima se nađu u skladu s općim moralnim uputama. Na karnevalima se mogu događati doista najrazličitije stvari. Oni su kroz povijest znali biti mjesta na kojima se preko smijeha ukazivalo na društvene nepravde i nelogičnosti. S druge strane, na karnevalima se mogu događati i vrlo grube pojave, kao što su drogiranja i silovanja. A vjerujem da ne treba posebno tumačiti stav Crkve o potonjima.

Želio bih te ohrabriti da razvijaš svoju savjest tako da svijet ne promatraš kao skup zasebnih dopuštenih/nedopuštenih fenomena o kojima Crkva „ima stav“, već kao priliku koja ti je dana. Sjetimo se Evanđelja. Iako su Židovi imali vrlo jasan stav o Samariji kao poganskom kraju u koji je bilo sablazno odlaziti, Isus upravo tamo ostvaruje jedne od najvažnijih navještaja. Zato svaki prostor i svako vrijeme može biti šansa za evangelizaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BTB,

don Damir

Izvor: SPAS – studentski pastoral

Objavljeno: 25. veljače 2017.

Možda vam se svidi