Često imamo prigodu čitati, ili i sami biti pozvani na blagoslove raznih predmeta i objekata. Molim Vas, donekle mogu shvatiti da se blagoslivljaju nabožni predmeti, ali nikako ne mogu shvatiti zašto se trebaju blagoslivljati neki drugi predmeti i objekti: crkvena zvona, nove klupe u crkvi, novi mramorni pod, crkveno parkiralište; zatim odjeća, lijekovi, automobili… Bio sam prisutan kada je neka vjernica u sakristiju donijela župniku glačalo sa zamolbom da ga blagoslovi, jer se, navodno, često kvari. Zar nisu to mala pretjerivanja? Zašto blagoslov baš svega? Što je bitno promijenjeno u tome kada je nešto blagoslovljeno ili kada to nije?

Darko, Zagreb

Poštovani gospodine Darko, već je u Starom zavjetu Bog zapovjedio da sve što služi njemu na slavu treba biti posvećeno. Ako pročitate treću knjigu Mojsijeva petoknjižja, Knjigu brojeva, naći ćete u njoj detaljne odredbe o blagoslivljanju, kako raznih predmeta, odjeće i prostora, tako i osoba. Posebno kada je riječ o Bogu posvećenim prostorima, kao što su Hram i sinagoge, koje su Židovi gradili kasnije, kada su se nastanili u Obećanoj zemlji, blagoslov i posveta tih prostora smatrani su tako važni da se u njima nije obavljala služba Božja prije nego su bili propisanim obredima blagoslovljeni. Sve ćete to naći u knjigama Staroga zavjeta.

Budući da su se kršćani u početku sastajali u Hramu i u sinagogama, koji su bili već posvećeni, nije bilo potrebno novo posvećivanje. Međutim, kada je kršćanstvo dobilo slobodu, Milanskim ediktom cara Konstantina 313. godine, kršćani su gradili sakralne prostore koji su posvetom i blagoslovom postajali prikladni za obavljanje Božje službe. Jasno je da su sve stvari, svaka pojedinost bivali posvećivani. Zato Vas ne treba ništa čuditi što se: “… crkvena zvona, nove klupe u crkvi, novi mramorni pod, crkveno parkiralište, zatim crkveno ruho i odjeća blagoslivljaju”. Blagoslovom se sve to Bogu na slavu posvećuje i izuzima iz vlasti Zloga. Naime, kada su se Adam i Eva odrekli Gospodina, oni i sve stvoreno potpali su pod vlast Zloga. Upravo zato sveti Pavao piše da sve stvoreno vapi za oslobođenjem ispod vlasti Zloga. Posvetom i blagoslovom predmeti se oslobađaju od vlasti Zloga.

Zaključujem tvrdeći da je Crkva od apostolskih vremena do naših dana sve blagoslivljala: kuće, stvari, odjeću, hranu, lijekove, strojeve, željeznice, ceste, škole, bolnice i groblja te da će to činiti do posljednjeg dana ljudske povijesti. Razlog je vrlo jednostavan, naime i čovjeku i svemu što mu služi potreban je Božji blagoslov i zaštita.

Da katkada može biti i pretjerivanja, ne isključujem, kao što je to bilo u Vašem navedenom slučaju kod one žene koja je donijela župniku glačalo da ga blagoslovi, jer se često kvari.

Crkva preporučuje svojim službenicima da vjernike upozore da za poteškoće i kvarove trebaju najprije konzultirati stručne osobe, a tek ako stručne osobe ustvrde da je tehnički sve u redu, onda se može predmet i blagosloviti jer je sigurno da i glačalima treba Božji blagoslov.

Poštovani Darko, ja i Vama i svim čitateljima preporučujem da blagoslovite sve čime se služite.

fra Smiljan Dragan Kožul

Gornji tekst objavljen je u časopisu Veritas – glasnik svetog Antuna Padovanskog.