Anđeo pruža Mariji vrpcu punu čvorova, prolazeći kroz Marijine ruke čvorovi se razvezuju i drugi anđeo skuplja vrpcu. To je slika Marije od čvorova (Virgen Maria Knotenlöserin), ulje na platnu, naslikana oko 1700., a nalazi se u crkvi St. Peter am Perlach u Njemačkoj. Kardinal Jorge Mario Bergoglio, danas papa Franjo, jako štuje tu Marijinu sliku što je posvjedočio pater Alejandro Russo govoreći za Radio Vatikan.

Sveti je Otac proveo neko vrijeme u Njemačkoj gdje se u jednoj crkvi zagledao u sliku Marije koja razvezuje čvorove. Sa sobom je u Buenos Aires ponio nekoliko razglednica, te je svaki put kad je nekomu pisao u omotnicu stavio i Gospinu sliku. Neka je argentinska slikarica izradila kopiju Gospine slike, koja se nalazi u Crkvi u Njemačkoj, za sveučilišnu kapelu isusovačkog sveučilišta u Beuenos Airesu.

Neke su pak osobe iz župe Agronomía u Buenos Airesu predložile župniku da se uradi velika slika i postavi u župu. Narod je zamijetio sliku i počeo je štovati, pobožnost se toliko proširila da je 20-30 tisuća osoba na kraju tjedna i svakog osmoga u mjesecu hodočastilo u crkvu gdje je slika. Tijekom vremena širila se pobožnost prema Gospi koja razvezuje čvorove, tako da je to najvažnija pobožnost danas u Argentini.

Premda kardinal Bergoglio nije stavio sliku u župu, no može se jamačno tvrditi da je on začetnik pobožnosti i štovanja Gospine slike jer je u svaku omotnicu pisma stavljao i sliku Gospe, a često i svetoga Josipa – ispripovijedao je župnik Russo dodajući da je autor slike nepoznat.

No, jedno je sigurno, a to je pučka pobožnost prema slici, koja zrači mirnoćom; u svim nedaćama, osobe s raznim obiteljskim, radnim i zdravstvenim problemima dolaze moliti pred slikom. Uvijek sam poticao na molitvu Presvetoj Djevici koja razvezuje posljednji čvor kao što vrata Neba razvezuju čvor duša u čistilištu – rekao je pater Russo.

Govoreći o utjecaju slike na vjernike, rekao je da se pred slikom osjeća čudna mirnoća, jer Gospa, gledajući u osobu pred sobom, uzima zamršenu vrpcu i razvezuje uzlove, razvezujući splet životnih teškoća. Stoga ne začuđuje što je Sveti Otac odmah po izboru išao u rimsku baziliku Svete Marije Velike i molio pred Gospinom slikom ‘Zdravlje rimskog naroda’.

Dok je još bio nadbiskup u Buenos Airesu Papa je neizmjerno štovao Presvetu Djevicu, prema Mariji je gajio sinovsku pobožnost – kazao je pater Russo, dodajući da je kao nadbiskup svake godine hodočastio u marijansko svetište u Lujanu i cijelu bi noć ispovijedao hodočasnike koji su dolazili u svetište. Svake se godine na svetkovinu Tijelova u procesiji nosila Gospina slika, a Papa je na koljenima grad povjeravao majčinskoj skrbi Djevice.

Papa je dakle pridonio čašćenju Gospe od uzlova. Uvijek je odgovarao na svako pismo i uvijek bi u omotnicu stavio sliku Gospe koja razvezuje čvorove. S tom bi slikom svima čestitao Božić, Uskrs, imendane i rođendane. A sliku je svima darovao i na dan svojega biskupskog ređenja – kazao je pater Russo. (rv/bitno.net)

[facebook]Ako želite saznati sve o novom Papi lajkate Bitno.net![/facebook]