Isus i apostoli

Kad su se navršili dani da bude uznesen, krenu Isus sa svom odlučnošću prema Jeruzalemu. I posla glasnike pred sobom. Oni odoše i uđoše u neko samarijansko selo da mu priprave mjesto. No ondje ga ne primiše jer je bio na putu u Jeruzalem. Kada to vidješe učenici Jakov i Ivan, rekoše: “Gospodine, hoćeš li da kažemo neka oganj siđe s neba i uništi ih?” No on se okrenu i prekori ih. I odoše u drugo selo.

Lk 9,51-56

Isus je, kao što čitamo u evanđeoskom odlomku krenuo u Jeruzalem kako bi prinio sebe za žrtvu spasenja za svakog pojedinog čovjeka.

Da mu priprave mjesto

Putem je htio odmoriti u nekom samarijanskom selu. Čudna je ta Isusova odluka koja je podjednako zbunila i Samarijance i njegove učenike. Naime, Židovi su izbjegavali odnos sa Samarijancima. No, nisu se na tome zaustavljali, nego su ih prezirali zbog njihova podrijetla i vjerskih razlika.

Isus se ne obazire na predrasude svojih sunarodnjaka, nego pruža prigodu da se susretnu ljudi po onome što im je temeljno i zajedničko, a ne da se razdvajaju na temelju razlika koje su manje važne i kasnije pridodane.

Istodobno nas Isus uči da i mi tako pristupamo ljudima. Ne da se, poput novovjekih sinkretističkih proroka, ponašamo kao da razlika uopće ni nema i kao da je uvijek sve svejedno, nego da razlikujemo bitno od nebitnoga te da svakom čovjeku pristupamo puni poštovanja i ljubavi.

Ondje ga ne primiše

No, Samarijanci iz toga sela nisu pristali da Isus dođe. Odbili su ga.

Zanimljivo je primijetiti da nisu direktno odbili Isusa, nego njegove glasnike, ali svejedno evanđelist zaključuje da Isusa nisu primili.

I danas se Isus poistovjećuje s onima koji nastupaju u njegovo ime. I po svojim glasnicima i svjedocima želi biti prihvaćen. Zato je bitno imati na pameti da je svatko od nas Kristov glasnik i da svatko tko je kršten nastupa u Kristovo ime.

Samarijanci nisu Isusa primili zbog dva razloga. Ponajprije ga nisu primili zbog njegova podrijetla. Oni koji su bili pogođeni tuđom mržnjom i sami druge pogađaju svojom mržnjom. Čudno je kako oni koji su pretrpjeli nepravdu i sami postaju činitelji nepravde. A znaju kako nepravda boli i vrijeđa.

Drugi razlog zbog kojega nisu primili Isusa je činjenica da je išao u Jeruzalem. Dogodilo se odbijanje drugačijega kao bezbroj puta u prošlosti i sadašnjosti.

Kada to vidješe učenici

Potaknuti reakcijom onih koji su reagirali onako kako su drugi prema njima prije toga reagirali, traže od Isusa reakciju. Traže da dopusti da oganj uništi negostoljubive Samarijance. Traže da se dogodi ono što je učinio prorok Ilija kažnjavajući svoje protivnike.

No, Isus donosi novi stil ponašanja. Zna da se zlo pobjeđuje dobrom. I da zlo prestaje onda kada netko odluči prekinuti spiralu zla i nasilja.

I prekori ih

Isus se ne ljuti na Samarijance, ali kori svoje učenike. Kori ih jer imaju mogućnost stvaranja novoga svijeta, a posežu za starim metodama.

Mi smo Isusovi učenici. Mi smo danas pozvani stvoriti novi i bolji svijet. A to možemo jedino ljubavlju i dobrotom.

Nikola Kuzmičić

Ostale tekstove iz kolumne ovog autora potražite ovdje.

[facebook]Vjera ti je bitna? Klikni like[/facebook]