“Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako.”

Liturgija došašća kao pripravu za Božić donosi nam “krotka i ponizna” Krista da mu se u jednostavnosti približimo i nastojimo ga u tim krjepostima slije­diti. Samo ćemo tako moći razumjeti betlehemske događaje; samo ćemo tako moći učiniti da nas oni koji hodaju pokraj nas doprate do Djetešca Isusa.

Blagu i poniznu srcu, kao što je Kristovo, duše se otvaraju s povjerenjem. Tamo, u njegovu preljubaznom Srcu mnoštva nalaze utočište i odmor. I danas mnoštva, možda nesvjesno, osjećaju da ih on snažno privlači, i u njemu mogu naći mir. Gospodin nam je rekao neka se učimo od njega. Plodnost svakoga apostolata bit će uvijek čvrsto povezana uz krjepost blagosti.

Ako izbliza promotrimo Isusa, vidjet ćemo da je strpljiv prema nedostatcima svojih učenika. Ne smeta mu više puta ponoviti iste pouke podrobno ih objašnjavajući sve dok njegovi prijatelji, spori i rastreseni, ne razumiju nauk spasenja. Ne gubi strpljenje zbog grubosti i nedostataka u komunikaciji. Uistinu, Isus, “07koji je naš Učitelj i Gospodin, i ujedno blag i ponizan srcem, strpljivo je pridobivao i pozivao učenike.”

Nasljedovati Isusa u blagosti lijek je protiv naših zabrinutosti i nestrpljivosti, nedostatka srdačnosti i razumijevanja. Vedri i ljubazni duh rodit će se i rasti u nama u onoj mjeri u kojoj povećamo Božju prisutnost i češće promatramo život našega Gospodina. “Kamo sreće da su tvoje ponašanje i riječi takvi da svaki koji te gleda ili razgovara s tobom može reći: Ovaj čita život Isusov.” Promatranje Isusa pomoći će nam posebno da ne budemo prijezirni i da ne gubimo strpljenje u nedaćama.

Nemojmo pogrješno misliti da naš “loš karakter”, koji se očituje u određenim prilikama i okolnostima, ovisi o tome kakvim smo ljudima okruženi. “Mir našega duha ne ovisi o dobrom karakteru i dobronamjernosti drugih. Dobri karakter i dobronamjernost drugih nisu ni na koji način podređeni našoj moći ni volji. Bilo bi to besmisleno: vedrina našega srca ovisi o nama samima. Na nama je da izbjegavamo smiješne učinke srdžbe, a ne da ih pripisujemo tome kakvi su drugi. Nadvladavanje našega lošeg karaktera mora ovisiti o nama i našim krjepostima, a ne o savršenstvu drugih.”

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak I. (Došašće – Božićno vrijeme – Bogojavljenje)

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]