“Bolno je to što su pojedini svećenici seksualno zlostavljali djecu koristeći svoju svećeničku službu kao paravan i sredstvo, ali je još bolnije to što oni koji su to znali i bili dužni reagirati nisu ništa učinili da bi tome stali na kraj.”

biskup

“Umjesto da su se svrstali na stranu žrtve, ispitali stvar, otkrili istinu i po kanonskim propisima kaznili zlostavljače i spriječili širenje zla,  bio im je važniji dobar glas zlostavljača i lažni ugled Crkve”, komentirao je u razgovoru za portal Laudato.hr dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji je početkom veljače sudjelovao u Vatikanu na skupu o pedofiliji u Crkvi.

Okupljanjem predstavnika biskupskih konferencija i viših redovničkih poglavara na simpoziju koji je u Rimu održan pod nazivom “Prema ozdravljenju i obnovi” željelo se cijeloj Katoličkoj Crkvi, a osobito različitim biskupskim konferencijama koje su pozvane da kroz tekuću godinu pripreme smjernice za prevenciju i postupanje u slučajevima pedofilije među klerom, predočiti problematiku takvih postupaka da se nešto slično ne bi nigdje i nikad ponovilo.

Kao zaključak skupa mons. Uzinić ističe “opredijeljenost Katoličke Crkve za one koji su ranjeni i koji trpe, a iz čega proizlazi i obveza da nam na prvom mjestu bude žrtva, a ne zlostavljač ili Crkva kao institucija, kao što je bilo do sada. I samo tako, kako reče jedan od predavača, ‘jednog dana žrtve seksualnog zlostavljanja neće na nas gledati kao na neprijatelje, nego kao pomagače i prijatelje’. ‘Taj dan – zaključio je on – još nije stigao, a to znači da još nismo u potpunosti Crkva kakva smo pozvani biti’.”

Kako bi se izbjegle ovakve pojave, Crkva mora odbaciti autoritarni odgoj koji se temelji na strogom poštivanju disciplinskih pravila, te u sjemeništima i bogoslovijama stvoriti obiteljsko ozračje. No, rješenje ovoga problema biskup Uzinić vidi ne samo u pomoći koju pruža psihologija, već je potrebno otvoriti i pitanje vjere, “kako kad su u pitanju zlostavljači, tako još i više kad u slučaju odgovorni za nesankcioniranje odgovornih i zanemarivanje opasnosti koja djeci od njih prijeti. Drugačije mi, jednostavno, nije moguće shvatiti količinu zla koje nam se dogodilo, a kojim smo poprilično kompromitirali evanđeosku poruku i njezin navještaj.”