Gdje je, pored tolikih propalih brakova, nada za sljedeći naraštaj?

„Odgovori mu Isus: ‘Ja sam Put i Istina i Život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni.’” (Iv 14,6)

Brak ne bi trebao biti stvar koja definira tko smo. Isus je rekao „Ja sam put”, a mnogi ipak govore „On/ona je put”. Brak nije odredište koje obećava sreću, nije ispunjenje života, niti znak dobro obavljenog posla. Isus jest.

Kako bismo pripremili svoje kćeri, pomaže moliti za njihove muževe čak i prije nego što znamo tko su oni.

Oče, slavim Te zbog braka, i pouka o njemu koje provlačiš kroz Bibliju. Tom nas zajednicom učiš što znači imati predano i odano srce. Kad se dvoje ljudi sastane u braku, dva su života združena… a Ti i dalje savršeno ljubiš oboje supružnika. Brak nije hod jednoga s Kristom, nego dva srca što putuju u istom smjeru, a Ti obećavaš da je sve dobro onda kada su oba okrenuta k Tebi.

Danas kad molimo za svoje kćeri, sjećamo se Prop 3,1: „Sve ima svoje doba i svaki posao pod nebom svoje vrijeme.” Oprosti nam što smo sebično htjeli kontrolirati odabire svoje djece, i pomozi nam da Ti prinesemo svoje želje za živote svojih kćeri. Pripremi naša srca da upamtimo da je Tvoje određivanje vremena u njihovim životima savršeno, i pomozi nam da Ti povjerimo njihova srca. Molimo da ih blagosloviš strpljivošću da čekaju na muževe koje si im Ti odredio.

Hvala Ti za Riječ koja nam osvjetljuje put dok kao roditelji pratimo svoje kćeri do braka i kroza nj, i za nesebičnu ljubav spremnu na žrtvu, ljubav kakvu brak zahtijeva, odražavajući Tvoju žrtvu za nas. Isus je došao da učini ono za što mi nismo sposobni. Bračni život nije pošteđen teškoća i izazova, i on naše živote izlaže raznim slabostima i bolima. No u tim danima i godinama vjernosti su blagoslovi i sjeme nade koje raste više od onoga što smo ikad tražili ili zamišljali. Naša ljubav prema Tebi sazrijeva u svetosti.

Oče, molimo Te da pripremiš naša srca da budu otvorena muževima naših kćeri, i da ukloniš svaku sklonost osuđivanju koju možda gajimo prema njima. Blagoslovi nas mirom u tome da znamo da ćeš Ti čuvati njezino srce. Neka se njezin muž „uzda u Tebe svim srcem” (Mudr 3,5) u svim područjima svoga života.

Blagoslovi ga da bude pobožan čovjek i duhovni vođa. Neka poznaje Tvoju Riječ i slijedi Krista svim svojim srcem, jer znamo da kad dva srca traže Krista, Tvoga blagoslova ne nedostaje. Ojačaj naše kćeri da u svemu vjeruju u Tebe, i da Ti povjeri svoje srce i planove za svoj život.

Ti si u nama stvorio želju za tim zajedništvom, da naša srca budu puna ljubavi i mira. No nisu svi brakovi ispunjeni vjerom. Česta su neslaganja, laži i razvodi. Posljednja stvar koju ijedna majka želi za svoju kćer je da svjedoči bolnom raspadanju ljubavi koja je trebala trajati zauvijek.

Naše kćeri bit će vezane zakonom dok im muževi žive (usp. Rim 7,2). Neka srca njihovih muževa budu u prvom redu vezana za Krista, da mogu ljubiti svoje žene onako kako ih On ljubi.

Oče, molimo prije svega da sva naša životna lutanja, pogreške i grijesi koje smo ispovjedili ne utječu loše na brakove naših kćeri. Molimo da dobro koje Ti učiniš iz svega nadjača sve ostalo, i da joj Tvoj glas govori glasnije od našega… i od glasa njezina muža.

Blagoslovi muževe naših kćeri da nikad ne budu osorni prema njima (Kol 3,19). Neka ih časte kao kćeri Kralja, što one i jesu, i cijene jedinstvene niti koje je Bog utkao u njihova srca.

Gdje god oni mogli biti, dok Ti loviš srca tih budućih muževa (…) kako činiš sa svom svojom djecom, i obećavajući da nijedno nećeš izgubiti (…) blagoslovi njihova srca da Ti dopuste da ih uhvatiš. Isuse, neka se prije nego što zavole naše kćeri zaljube u Tebe. Pomozi mu da se drži istine iz Iv 14,6:

„Ja sam Put i Istina i Život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni.”

Blagoslovi brakove naših kćeri, da budu plodni u Tvojim očima, da ispune Tvoje ciljeve, i dopusti im da iskuse istinsku sreću za koju Ti želiš da bude srce braka. U Isusovo ime. Amen.

Prijevod: Ana Naletilić | Bitno.net