Među oblicima pobožnosti čašćenja čudotvornoga Djeteta Isusa iz Praga pobožnost male krunice Djeteta Isusa ima posebno značenje. Ovom pobožnošću zadužila nas je s. Margareta od Presvetoga Sakramenta. Ta dostojna kćerka sv. Terezije umrla je na glasu svetosti 1648. godine u dvadeset sedmoj godini života. Postala je poznata po pobožnosti Djetetu Isusu i širenju iste pobožnosti.

Nadahnućem odozgor sastavila je krunicu koja se sastoji od tri Očenaša na čast Svete obitelji i 12 Zdravomarija na čast prvih dvanaest godina Isusova djetinjstva. Isus je objavio svojoj vjernoj štovateljici koliko mu je širenje ove pobožnosti drago. Pokazao joj je u jednomu viđenju tu malu krunicu čija su zrnca osvijetljena nadnaravnom svjetlošću. Obećao joj je da će oni koji budu nosili i s pobožnošću molili ovu krunicu sačuvati svoju čistoću i nevinost.

U vrijeme dok je živjela s. Margareta molitvom ove krunice zadobivena su mnoga čuda i milosti duhovne i vremenite.

Dijete Isus s radošću uslišava duše koje mole ovu krunicu i milosno nagrađuje one koji šire ovu pobožnost.

S. Margareta preporučila je da svi nose i mole ovu krunicu Djeteta Isusa kao znak veličine i nevinosti Isusove u jaslicama i kao čvrstu nit koja nas s njime povezuje.

U obrascu koji svećenik moli dok blagoslivlja ovu krunicu kaže:

“Gospodine, od svih onih koji nose i mole ovu krunicu na čast 12 godina svetoga djetinstva Isusova, otkloni đavla koji sije zlo, otjeraj neprijatelje duše i tijela, čuvaj ih od svakoga zla koje proizlazi iz ljudske naravi, čuvaj ih trajno i pomozi im da sretno dođu u život vječni.”

Neka se ova krunica moli s pobožnošću i vjerom, pogotovo ponedjeljkom kada se slavi praški mali Isus i svakoga 25. u mjesecu jer je to dan slavnoga utjelovljenja i rođenja Sina Božjega. “Taj dan slavi se zbog velikih milosti kojima nas je Božansko Dijete obdarilo jer se želi razdati”, kaže blažena s. Margareta od Presvetoga Sakramenta.

Kraći način moljenja krunice:

Ljubeći medaljicu moli se:

Presveto Trojstvo, prikazujemo ti sve poklone srca svetoga Djeteta Isusa.

Na svako od tri zrna moli se:

I Riječ je Tijelom postala i prebivala među nama.

Oče naš…

Na svako od dvanaest zrna moli se:

I Riječ je Tijelom postala i prebivala među nama.

Zdravo, Marijo…

Prije svake Zdravomarije obično se kaže otajstvo:

1. Utjelovljenje
2. Pohod Blažene Djevice Marije Elizabeti
3. Rođenje
4. Poklon pastira
5. Obrezanje
6. Poklon triju kraljeva
7. Prikazanje Isusovo u Hramu
8. Bijeg u Egipat
9. Boravak u Egiptu
10. Povratak u Nazaret
11. Život Isusov u Nazaretu
12. Isus u Hramu među učiteljima i pismoznancima.

Tekst je izvadak iz knjižice “Pobožnost Djetetu Isusu” gdje se, osim krunice u kraćem i dužem obliku s razmatranjima, nalaze brojne devetnice Djetetu Isusu, trodnevnica, litanije te molitva Čudotvornom Djetetu Isusu.