Sveti je Franjo znao dugo i često moliti ponavljajući iste riječi, rečenice i usklike. To mu je bilo dovoljno da svoju dušu hrani i otvara neizrecivom iskustvu prisutnosti Božje. Na taj je način proveo sate i dane u molitvi. Takva molitva pomaže da se neke stvarnosti sve dublje utisnu u dušu i srce. Često mu je znala jedna jedina i najkraća riječ probuditi toliko aso­cijacija da su se time rađale bezbrojne molitve. Nešto od toga naučio je iz Evanđelja. Isus se služi takvim ponavljanjem kad želi da se neka temeljna zapovijed duboko utisne u čovjeka i da ga njegovi slušatelji shvate. Tako traži od svojih da “ljube Gospodina, Boga svoga, svim srcem svojim, svom dušom svojom, svim umom svojim…” Uđimo u molitvu uz poticaj i nadahnuće Franjina iskustva, a zatim i na neposredan način izazvani molitvom psalmiste.

Sveti Franjo: “Ništa drugo nemojmo željeti, ništa drugo htjeti, ništa drugo nek nam se ne mili i ne raduje osim naš Stvoritelj Otkupitelj i Spasitelj, jedini pravi Bog… Ništa nas dakle ne smije smesti, ništa dijeliti, ništa rastavljati…”

Ps 62: “Samo je u Bogu mir, dušo moja, samo je u njemu nada moja. Samo on je moja hrid i spasenje, Utvrda moja: neću se pokolebati.”

Da, Gospodine, samo je u tebi mir, samo si ti sigurnost i nada, samo je kod tebe lijepo.

Samo me ti, Gospodine, možeš uvijek prihvaćati i ljubiti; samo me ti, Gospodine, možeš uvijek razumjeti i čekati; samo me ti, Gospodine, želiš neprestano držati i paziti. Samo si ti, Gospodine, ljubav bez granica, neizrecivo praštanje.

Samo se u tebe mogu pouzdati, samo se na tebe mogu osloniti, samo se tebe ne moram bojati, samo k tebi mogu dolaziti. Samo se tebi, Gospodine, smijem potpuno predati, samo u tebi, Gospodine, hoću sve ljude voljeti.

Samo ti, Gospodine, samo si ti nada moja, utvrda moja, život moj i ništa me drugo, Gospodine, ne može ispuniti osim tebe.

Ništa me ne može učiniti sretnim, osmisliti moj život, razvedri­ti dušu:

ništa ne može obrisati suzu u oku, utješiti srce; samo ti, Gospodine!

I ne želim ništa drugo posjedovati osim tebe, Gospodine!

Htio bih da se moje srce ni na što drugo ne naveže osim na tebe, Gospodine!

Ništa se ne može usporediti s tobom, neizrecivo dobrim, savršenim, Spasiteljem i Ocem!

Samo si ti, Gospodine, za mene život svoj dao; samo si ti za mene visio na križu;

samo si ti za mene na križu izdahnuo; samo si ti za mene toliko učinio!

Samo si ti mogao toliko puta oprostiti; samo si me ti mogao uvijek iznova prihvatiti;

samo si me ti mogao od grijeha i jarma smrti otkupiti;

samo ti, Gospodine!

Samo ti, Bože moj!

Samo ti svojom neizrecivom ljubavlju neprestano hraniš život moj;

samo se ti, Gospodine, neprestano za mene daješ i predaješ kao kruh života, kao pričest.

Samo si ti, Gospodine, mogao ustanoviti taj neizrecivi sakra­ment svoje prisutnosti.

Samo si ti, Gospodine, znao za neprestanu glad moje duše, čežnju moga bića!

Samo me ti, Gospodine, proničeš i poznaješ, samo ti znaš misli moje,

znaš kad sjednem ili kad ustanem.

Samo ti sve znaš! Samo ti znaš koliko te ljubim!

O, kad bih mogao, Gospodine, ništa drugo ne cijeniti više od tebe,

ništa drugo ne tražiti više nego tebe, ne željeti ništa drugo više od tebe, ni za čim drugim ne žudjeti!

Jer bez tebe, Gospodine, sve postaje ništa! Ništa mi ne vrijedi život što si mi ga dao, ništa ne znači zdravlje koje imam, ništa nije ljepota ili izgled, ništa radno mjesto ili mjesečna plaća, ništa puni hambari i žitnice, ništa osiguranja i zimnice, ako tebe nemam, Gospodine, Bože moj!

Nastavi s takvom molitvom, uz ponavljanje tih ili nekih drugih kratkih riječi u svojoj nutrini i sabranosti i prisutnosti Božjoj. Osjetit ćeš kako se po nadahnuću Duha rađaju nove želje i molitve. Izgovaraj ih lagano, mirno. Dobro će biti ako ih negdje u skrovitosti izgovaraš polu­glasno, ili čak i glasno, budući da onda tvoje biće još jače sudjeluje u molitvi. Preko dana često se vrati na takvu molitvu i u nekim se trenuci­ma sjeti na to molitveno iskustvo da njime povežeš i posvetiš cijeli dan.

fra Zvjezdan Linić, iz knjige Moliti Franjinim srcem

Bitno.net