Poniznost se temelji na svijesti o mjestu koje zauzimamo pred Bogom i pred ljudima, i na mudroj umjerenosti naših uvijek neumjerenih želja za slavom

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

U Marijinu hvalospjevu Veliča (Magnificat) sadržan je duboki razlog svake poniznosti. Marija primjećuje da je Bog pogledao »na neznatnost službenice svoje«; zato u njoj »velika… djela učini Svesilni«. Cijeli Gospin život prolazi u ovom ozračju veličine i ujedno poniznosti. »Kako li je ponizna moja sveta Majka, Marija! Nema je pri svečanom ulasku u Jeruzalem niti, osim u Kani, nazočuje velikim čudesima.

Poniznost se temelji na svijesti o mjestu koje zauzimamo pred Bogom i pred ljudima, i na mudroj umjerenosti naših uvijek neumjerenih želja za slavom. Ova krjepost nema nikakve veze sa sramežljivošću, plašljivošću ili osrednjošću. Ne suprotstavlja se svijesti o primljenim darovima ni tome da oni donesu plod uz ispravnost nakane; poniznost ne umanje srce, uvećava ga.

Tko je ponizan, ne voli se isticati. Zna dobro da se ne nalazi na položaju koji zauzima zato da bi se isticao i primao pohvale, nego da bi služio, vršio poslanje. »Ne sjedaj na prvo mjesto… Nego kad budeš pozvan, idi i sjedni na posljednje mjesto.« Ako se kršćanin nađe na »prvim mjestima« zauzimajući visoki položaj, zna da su »nadarenosti po kojima se odlikuje dane od Boga za dobro drugih. Tako čast i ugled koje čovjek dobiva zbog svoje izvrsnosti moraju mu utoliko goditi ukoliko mu pripravljaju put da bude koristan drugima.«

[facebook]Klikni like i prati nas na Facebooku[/facebook]

Nasljedujući Gospodina, prihvatit ćemo druge takvima kakvi jesu i prijeći ćemo preko mnogih pojedinosti, koje su možda i neugodne, ali koje na kraju krajeva gotovo nikada nisu uistinu važne. Poniznost nas raspoložuje i pomaže nam da budemo strpljivi prema nedostatcima onih koji su uz nas, ali i prema osobnim nedostatcima. Vršit ćemo sitna služenja u svakodnevnom zajedničkom životu, ne pridavajući tome veliku važnost i ne tražeći ništa zauzvrat; učit ćemo se od Isusa i od Marije zajedničkom življenju sa svima drugima, razumijevanju drugih i s njihovim ograničenjima. Ako budemo nastojali vidjeti druge onako kako ih vidi Gospodin, bit će nam lako prihvatiti ih kao što ih on prihvaća.

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak I. (Došašće – Božićno vrijeme – Bogojavljenje)