U Marijinu hvalospjevu Veliča (Magnificat) sadržan je duboki razlog svake poniznosti. Marija primjećuje da je Bog pogledao “na neznatnost službenice svoje”; zato u njoj “velika… djela učini Svesilni”.

Cijeli Gospin život prolazi u ovom ozračju veličine i ujedno poniznosti. Nije nikada tražila nikakvu slavu za se. Krjepost poniznosti – koja prosijava tako očito u životu Djevice Marije – jest istina, to je priznanje onoga što uistinu jesmo i vrijedimo pred Bogom i pred drugima; također znači i isprazniti se od samih sebe i dopustiti da Bog svojom milošću djeluje u nama. To je odbacivanje pojavnosti i površnosti; izraz je dubine ljudskoga duha; uvjet je njegove veličine.

Poniznost se temelji na svijesti o mjestu koje zauzimamo pred Bogom i pred ljudima, i na mudroj umjerenosti naših uvijek neumjerenih želja za slavom. Ova krjepost nema nikakve veze sa sramežljivošću, plašljivošću ili osrednjošću. Ne suprotstavlja se svijesti o primljenim darovima ni tome da oni donesu plod uz ispravnost nakane; poniznost ne umanje srce, uvećava ga.

Poniznost otkriva da sve što je u nama dobro, kako u redu naravi, tako i u redu milosti, pripada Bogu, jer “u njemu se obogatiste u svemu”. Sve ono što je veliko i dobro u nama dolazi od Gospodina; naše su naprotiv bijeda i slabost. Pred Bogom se osjećamo poput “dužnikâ koji nemaju odakle vratiti”, i zbog toga se obraćamo Mariji kao Posrednici svih milosti, Majci milosrđa i nježnosti, kojoj se nitko ne utječe uzalud. Predaj se s povjerenjem njezinu majčinskom zagrljaju, zamoli je da ti pribavi ovu krjepost koju je ona toliko cijenila; ne boj se da ti ne će udovoljiti. Marija će je tražiti za tebe od ovoga Boga koji uzvisuje neznatne, a raspršuje oholice; a budući da je Marija moćna kod svojega Sina, bit će sigurno uslišana.

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak I. (Došašće – Božićno vrijeme – Bogojavljenje)

Podrži naš rad članstvom u Klubu prijatelja! Prijavi se na ovom linku!