Marija je „Domus Aurea“, Zlatna Kuća.

Zašto se naziva Kućom? A zašto se naziva Zlatnom? Zlato je najljepše, najvrjednije od svih metala. Srebro, bakar i čelik mogu na svoj način biti ugodni oku, no ništa nije tako bogato, tako sjajno poput zlata. Malobrojne su prilike u kojima možemo vidjeti neku količinu zlata; no svatko tko je vidio veliku količinu sjajnih zlatnika znade kako veličanstveno izgleda zlato. Stoga se upravo u Svetom pismu Sveti grad [Jeruzalem, op. prev.], figurativno naziva zlatnim. „Grad,“ kaže sv. Ivan, „čisto zlato, kao prozirno staklo.“ Ovime nam dakako, daje naznaku čudesne ljepote Neba, uspoređujući ga s najljepšom tvari koju možemo vidjeti na zemlji.

Iz tog razloga, i Mariju se često naziva zlatnom; jer njezine milosti, njene kreposti, njena nevinost, njena čistoća, sve su tako transcendentno blistave i sjaje savršenošću, tako su dragocjene i tako prekrasne, da anđeli više ne mogu, takoreći, svrnuti svoga pogleda s nje, kako ni mi ne možemo odoljeti a da ne zurimo u neko divno djelo od zlata.

No, pogledajmo dalje, ona je zlatna kuća, ili, radije ću reći, zlatna palača. Zamislimo načas da smo vidjeli cijelu palaču ili veliku crkvu svu načinjenu od zlata, od temelja do krova; takva je Marija po pitanju broja, raznovrsnosti i opsega njenih duhovnih izvrsnosti.

No, zašto je nazivamo kućom ili palačom? I čijom palačom? Ona je kuća i palača Velikog Kralja, Samoga Boga. Naš Gospodin, potpuno jednaki Sin Božji, jednom je prebivao u njoj. Bio je njezin Gost; ne, više od gosta, jer gost dolazi u kuću, kao što je i napušta. No, naš Gospodin zapravo je rođen u ovoj svetoj kući. Preuzeo je Svoje tijelo i Svoju krv iz ove kuće, od tijela, od vena Marijinih. S pravom je ona stoga načinjena da bude od čistoga zlata, jer je trebala dati od toga zlata da bi se formiralo tijelo Sina Božjega. Bila je zlatna u svom začeću, zlatna u svom rođenju. Prošla je kroz oganj svoje patnje poput zlata u peći, a kada je uznesena na visinu, ona, kako kažu riječi našeg himna,

Iznad anđela svih u neizrecivoj slavi,

Stoji do Kralja u zlatnoj opravi

bl. John Henry Newman | newmanreader.org

Prijevod: Igor Jurić | Bitno.net

Sve meditacije pronađite na ovome linku: Meditacije bl. John Henry Newmana o Lauretskim litanijama