Danas je nedjelja. Hrvatska riječ nedjelja želi ti sugerirati da ne djelaš, da danas ne radiš. Na tebi je da odložiš svoj alat, da odložiš muku i tjeskobne brige i da se ne brineš za svoje sutra, jer sutra će se brinuti samo za sebe. Isus kaže: Potrebno je dopustiti da odmor i mir uđu u tebe. Još više od tebe se traži da se danas družiš s Bogom, da se s Njime posavjetuješ. Danas je prilika da od Boga tražiš da te ispuni snagom i okruni uspjehom tvoja djela.

Čovjek je velik prema tome kako se odmara a ne kako radi. Što želim time reći? Odmaranjem čovjek je spreman čuti Božja nadahnuća, prikupiti snagu za svoj posao, postati kreativnim i uspjeti u tome što radi. Ako, naprotiv, samo radi ne očekujući nikakvu pomoć i nadahnuće, ne tražeći snagu, umarajući se, on će upropastiti svoj posao. Bog je stvorio čovjeka i naredio mu da obrađuje i mijenja zemlju. Bog je izvor čovjekova života. Odijeljen od Boga čovjek postaje nesposoban živjeti te ulazi u prostore smrti. Bez mene ne možete učiniti ništa, govorio je Isus. Prema tome odmor, trenuci u kojima dobivamo Božju snagu, Božji savjet, Božje druženje i pomoć za rad jest garancija uspjeha u radu. Pravilo kršćanske tradicije kroz tisućljetnu povijest je: moli i radi. Rad je poput tijela, a molitva poput duše. Vječna veličina čovjekova je u njegovoj duši, a ne u tijelu bez duše. Čovjekovo tijelo bit će to ljepše što je njegova duša čestitija, zdravija, ljepša. Zao čovjek tjelesno je ružan, jer grešna duša nagrđuje i tijelo. Moli se da bi mogao dobro raditi, radi marljivo kako bi imao potrebu da još više moliš.

Isus voli čovjeka. On je spreman sve za čovjeka učiniti kako bi mu pomogao, utješio ga i ohrabrio. Kad je u Kani galilejskoj nestalo vina na svadbi, on je bio spreman učiniti čudo kako bi izbavio mladi bračni par od sramote. Isus je to čudo učinio na nagovor svoje majke. I sluge su na nagovor Marije, Isusove majke, povjerovali da će Isus učiniti čudo. Biser Isusova prvog čuda na svadbi u Galileji jesu Marijine riječi: Učinite sve što vam kaže. Oni su to učinili. I vidjeli čudo. On ime je rekao da napune posude s vodom i da ih ponesu na stol. Bila je to zapovijed koju nitko razuman i razborit ne bi poslušao. Oni su poslušali u uvjerenju da će iz vode postati vino. Gledali su vodu u posudama, ali vidjeli su vino u svome duhu.

Vjerovati Isusu, činiti onako kako on kaže, znači vidjeti stvarnost onakvom kako o njoj govori Isus. Jer mi vidimo izvanjsko lice stvarnosti, a Isus vidi iznutra. Učini onako kako ti Isus kaže. To je svjetlost tvoje budućnosti.

Ako se danas dovoljno odmaraš, a onda pođeš na svetu misu, čuješ i poslušaš Božju riječ, bit ćeš na Božjoj liniji. Odmor i druženje s Bogom je pravo slavljenje nedjelje. Osjetit ćeš da se u tebi mnogo toga mijenja, da gledaš na život i posao drukčije, da prikupljaš nova nadahnuća i nove snage. Kao da se voda tvojih površnih misli pretvara u dobro vino novih pothvata.

Pokušaj ove nedjelje upamtiti bar jednu misao iz evanđelja ili propovijedi i ponavljati je tijekom tjedna. Vidjet ćeš da te Božja riječ preoblikuje i jača. Božje riječi su, naime, pune duhovne, Božje sile, koja se pretače u tvoje srce. Tko prihvati i očuva Isusove riječi, taj ljubi Isusa i u njemu se Isus nastani te ga štiti i jača. Isusovom snagom možeš sve. Načini taj korak danas. Nešto novo u tvom životu. Vidjet ćeš, svjetlo će te obasjati.

Dr. Tomislav Ivančić