Sveti Josip nije želio ništa osim Neba. On je u cijelosti živio za ljubav Isusa Krista i on je, poslije Marije, Isusov najvjerniji učenik. Sveti je Josip Isusov zemaljski otac, ali i Isusov učenik. Potrebna je hrabrost da bi netko bio Isusov vjeran učenik. Mnogi su spremni slijediti Isusa kad je to ugodno, ali nema mnogo onih koji su ga spremni slijediti kada je to teško i bolno. Sveti je Josip uvijek bio vjeran, uvijek hrabar.

Zaziv „jaki“ u Litanijama svetom Josipu na neke je jezike preveden sa značenjem „hrabri” ili „srčani”. Ta tri izraza u biti znače isto. Sveti je Josip bio hrabar i neustrašiv. Bojao se samo toga da ne uvrijedi Boga i bio je neizmjerno jak u zaštiti Isusa i Marije. Jakost je glavna krepost, koja jača volju i daje osobi hrabrost i čvrstu odlučnost za činjenje Božje volje, čak i u velikoj patnji.

Sveti je Josip čovjek hrabrosti. Korijen riječi “srčan” je srce. Biti srčan znači voljeti dobro više negoli se bojati zla i patnje. Srčan čovjek jest čovjek koji je neustrašiv, odvažan i hrabar u vremenima kušnje. Nitko ne može zanijekati da je sveti Josip bio srčan. Trebala mu je srčanost da bi svoju obitelj odveo na neprijateljski teritorij (u Egipat). Znao je da će možda morati braniti svoju ženu i Dijete od fizičkih napada i bio je spreman to činiti. Strašljiv čovjek ne bi krenuo na takav put. Sveti se Josip nije nikoga bojao.

Sveti Josip pomoći će vam da budete hrabri. Da biste bili sveti, morate biti hrabri. Ako se ugledate u svetog Josipa, nećete oklijevati zaći na neprijateljski teritorij ni ući u duhovnu bitku. Egipat je bio zemlja puna lopova, poganskih obreda, idola i vračara. Sveti se Josip ne boji nijednog čovjeka zato što je Bog s njim. Vaš duhovni otac je čovjek koji gori od ljubavi prema Bogu! „Ako je Bog za nas, tko će protiv nas?” (Rim 8,31).

Sveti će Josip umnožiti krepost jakosti u vama. Sjećate li se odlomka iz Biblije kada je Isus hodao po vodi do svojih učenika? Učenici su bili prestravljeni pa ih je Isus morao umiriti, riječima: „Hrabro samoj ja sam! Ne bojte se!” (Mt 14,27). A vi? Čega se bojite? Da ćete ostati bez posla? Da ćete žrtvovati svoj ugled i ovozemaljsku čast? Sveti je Josip žrtvovao sve za ljubav Isusa i Marije. Vaš duhovni otac bio je siromah i bez imalo ugleda u svijetu, A ipak, njegovo neustrašivo srce bilo je strah i’-trepet demonima i vračarima egipatskim.

I sam Isus učio je hrabrost po primjeru svetog Josipa. U Egiptu, Nazaretu i Jeruzalemu i u mnogim drugim mjestima kamo su putovali, svjedočio je hrabrosti svoga zemaljskog oca. Sveti je Josip pružio svome Sinu primjer muževne ljubavi, hrabrosti, snage i jakosti. Sa svetim Josipom kao svojim duhovnim ocem ni vi se ne morate ničega bojati. Isus je, neposredno prije svoje muke i smrti, rekao svojim učenicima da očituju muževnu hrabrost, riječima: „U svijetu imate muku, ali hrabri budite – ja sam pobijedio svijet” (Iv 16,33). Uprite pogled u Nebeski Jeruzalem i ne okrećite se!

Josipe, djevičanski oče Isusov, prečisti zaručniče Djevice Marije, moli se za nas svakoga dana Sinu Božjemu kako bismo se, oboružani njegovom milošću, mogli u životu boriti onako kako trebamo i biti njime okrunjeni u smrti. (sv. Bernard Sijenski)

Gornji tekst je izvadak iz knjige Donalda H. Callowaya “Posveta svetom Josipu”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.