Sveti Ivan od Križa, karmelićanin i suvremenik svete Terezije Avilske, smatra se jednim od najvećih katoličkih mističnih pisaca.

Proglašen jednim od naučitelja Crkve, Ivan od Križa bio je teološki izobražen te snažnog pjesničkog senzibiliteta zbog čega su mnoga njegova djela postali kršćanski klasici.

No osim onih najpoznatijih kao što su Duhovni spjev, Uspon na goru Karmel, Tamna noć i Živi plamen ljubavi, španjolski svetac napisao je i manja djela puna mudrosti i ljubavi prema Bogu.

U jednom od njih, Izreke o svjetlu i ljubavi, posložio je velik broj duhovnih izreka i mudrosti iz svetačkog života.

Pritom se u više navrata osvrnuo na problem naravne i duhovne požude koji, u većoj ili manjoj mjeri, prati svakog čovjeka.

Tako u točki 112. sveti Ivan od Križa piše: “Svaka požuda na pet načina šteti duši: umara je, muči je, čini je tamnom, čini je nečistom i oslabljuje je.”

Mistik i svetac dodaje u točki 23.: “Tko ne ide za požudama, letjet će lagano duhom, kao ptica na svojim krilima.”

Nasuprot tome, u izreci 55. tvrdi: “Kao onaj koji vuče kola uz brijeg, tako ide prema Bogu duša koja ne otresa sa
sebe isprazne skrbi i ne mrtvi požude.”

Sveti Ivan od Križa zna da požuda predstavlja prepreku u odnosu prema Bogu. “Za napredak je najnužnije da ovom velikom Bogu šute požude i jezik, jer jezik koji on najbolje čuje jest šutljiva ljubav”, piše u točki 131.

A kako ih pobijediti? Na to odgovor daje u izreci 160.

“Da se prevlada požude: Redovito nastojati da se nasljeduje Isusa Krista u svim svojim djelima, upriličujući se njegovom životu koji treba promatrati da se znade nasljedovati i ponašati se u svim stvarima kako se je on ponašao.”

Vjerujemo da savjete velikog mistika i sveca vrijedi poslušati.