Poslušnost nauku Crkve – a osobito papi – razlikovna je osobina Ignacijeve duhovnosti. Ignacije je rekao kako bi on, ukoliko bi mu se činilo da je nešto bijelo, a Crkva to proglasi crnim, vjerovao da je zaista crno. Trebamo iskreno proučavati i slušati učenje Crkve koje se odnosi na posao kojim se bavimo. Slijedi prvo od Ignacijevih “Pravila da osjećamo s Crkvom”.

Odloživši posve svoj vlastiti sud, valja održavati svoj duh spremnim i pripravnim u svemu slušati pravu Zaručnicu Krista, našega Gospodina, a to je sveta naša mati Crkva hijerarhijska.

(Duhovne vježbe, br. 353)

Razmisli

  • Trebam proučavati nauk Crkve koji se odnosi na moj svakodnevni rad.
  • Jesam li bio neposlušan/na Crkvi ili tumačio/la “poslušnost” na način da je izgubila smisao?
  • Kako iskazujem svoju ljubav prema papi, Petrovu nasljedniku, apostolskome prvaku?

Predoči

“Nato Isus reče njemu: ‘Blago tebi, Šimune, sine Jonin, jer ti to ne objavi tijelo i krv, nego Otac moj, koji je na nebesima. A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima.'”

(Mt 16,17–19)

Upamti

Odloživši posve svoj vlastiti sud, valja održavati svoj duh spremnim da sluša hijerarhijsku Crkvu.

Gornji tekst izvadak je iz knjige sv. Ignacija Lojolskog “Radi, moli, voli”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net