Već smo protumačili veliku svetost, moć i ljubav anđela, koliko je moćan njihov razum, koliko je snažna njihova volja i kako je neodoljiva njihova snaga.

E, sada, kad se anđeo počinje brinuti o duši, on svu svoju inteligenciju i znanje, svu svoju snagu i budnost posvećuje tome kako bi obranio, zaštitio i na svaki mogući način pomogao osobi za koju ga je Bog zadužio. On to, kao prvo, čini zato što mu je Bog zapovjedio da to čini, a anđeli svim srcem žude činiti ono što Bog želi; kao drugo, zato što on sam prema nama osjeća neizmjernu, osobnu i privrženu ljubav.

a) On žudi podijeliti s nama svoju radost, svoju sreću, svoju ljubav, svoju svetost, i to s takvom velikodušnošću i iskrenošću žudnje kakve mi sebični smrtnici nismo uopće u stanju razumjeti. On neprestano radi, danju i noću, kako bi nas učinio boljima, svetijima i sretnijima.

b) Nezadovoljan vlastitim naporima u našu korist, on za nas neprestano moli Boga nevjerojatnim žarom.

Što sve ne bismo dali da budemo sigurni da za nas mole veliki sveci poput svetoga Dominika, svetoga Franje ili svetoga Ignacija, ali smo zato sigurni da za nas moli naš anđeo, neprestano nas zagovarajući pred prijestoljem Svevišnjega.

Bog anđelu ne može odbiti ništa što on moli za svojega štićenika budući da je upravo Bog onaj koji ga je zadužio za nas i zapovjedio mu da se na svaki način o nama brine.

c) Ovaj nam sjajni anđeo također neprestano šapće na uši savjete pune ljubavi i mudrosti.

Naš se anđeo ne može uplitati u našu slobodnu volju, ali može djelovati na naše pamćenje, i to doista i čini, živo nam prizivajući u pamet nešto što trebamo napraviti ili nas upozoravajući na nešto što ne trebamo.

On dobrohotno djeluje na našu maštu i na naš razum, uvjeravajući nas, bodreći nas da ispravimo svoje slabosti, da se borimo protiv svojih zlih sklonosti, nadahnjujući nas idealima i potičući nas na nove i veće napore. Pogriješimo li, on se ljuti.

d) On je uvijek na oprezu da bi nas obranio od žestokih napada demona, koji su naši neumorni neprijatelji i koji koriste svu svoju pakost kako bi nas uništili, kako bi nas napastovali, kako bi postigli da zgriješimo i koji na nas navaljuju svakojake nevolje.

e) Naši nas anđeli, k tome, čuvaju od brojnih drugih opasnosti i zala, kojih smo potpuno nesvjesni. Tek ćemo raju spoznati sve milosti i dobročinstva kojima nas anđeli svakodnevno obasipaju, jade od kojih nas spašavaju, pogibelji od kojih nas izbavljaju.

Drukčije i ne može biti budući da nam on posvećuje sav svoj anđeoski oprez, svu svoju sjajnu inteligenciju. Njegovi su napori u našu korist neprestani.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Paula O’Sullivana “Sve o anđelima”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.