Poštovani don Damire,

obraćam vam se s velikim obiteljskim problemom. Suprug i ja roditelji smo četvero djece i tu nastaje cijeli problem jer moj suprug ne želi više djece, a prirodna regulacija začeća za njega je neprihvatljiva, osobito stoga što je dvoje djece u pet godina rođeno unatoč prirodnoj regulaciji, jer ja imam neredovite cikluse. Moram biti potpuno iskrena i reći kako ni ja ne bih željela više djece, ali spremna sam ih prihvatiti onoliko koliko mi ih Bog želi dati. Suprug i ja nismo skloni čestim odnosima, a ovako ih nemamo nikako. Nakon poroda imali smo odnos samo jednom, što je za mene neprihvatljivo, a znam da to nije po Božjem. I suprug i ja nesretni smo s ovom situacijom. Imamo skladan i vjeran brak već dvadeset godina i iskreno se bojim da bi on zbog svega mogao potražiti neku drugu ženu, iako nije sklon nevjeri. Voljela bih čuti vaše mišljenje. Do tada vas srdačno pozdravljam i želim vam obilje Božjega blagoslova. Nada

Draga Nado,

najprije čestitam i tebi i mužu na četvero djece koje ste već donijeli na svijet, koje odgajate i o kojima se brinete.

Razumijem i poštujem vašu želju da broj vaše djece i ostane na četiri. Svaki bračni par treba u molitvi i razmišljanju – dakako, vodeći se ljubavlju, a ne sebičnošću – doći do ideje koliko je djece pozvan imati. Dakako da pritom treba imati vjere koja nadilazi ono vidljivo, a istovremeno realno prepoznati svoja ograničenja, bilo tjelesna, psihička, ekonomska ili druga.

No bračni čin koji, i nakon što se ispunio taj broj djece, i dalje ima veliku vrijednost u zbližavanju bračnih drugova, ima svoje objektivne zakone koje je Bog upisao u njega i koje valja poštivati. Kako i sama primjećuješ, kada ne činimo stvari kako Bog zapovijeda, naša se savjest buni, a gubimo i blagoslov.

Međutim, nije ispravno razmišljati tako da postoje samo dvije opcije: izvrgnuti se nerazumnu riziku trudnoće ili teško sagriješiti. Tako razmišljati značilo bi smatrati Boga tiraninom koji svoju djecu koju (navodno) ljubi dovodi u nemoguće situacije. Boga jako boli kada imamo o njemu takvu pogrešnu sliku koja nije rezultat našega pristajanja uz radosnu vijest Isusa Krista, nego uz žalosnu vijest koju nam đavao nastoji podvaliti. Razmisli! U tako postavljenoj situaciji Gospodin ispada negativac budući da vas on dovodi u nepriliku, a grijeh koji vam se nudi ispada spasenje! Apsurdno, zar ne?

Brojna istraživanja pokazuju da suvremene metode prirodnoga planiranja obitelji, kada se ispravno primjenjuju, imaju učinkovitost do 99,5%. Različiti izvori potvrđuju da je takav način primjenjiv i u slučajevima neredovitih ciklusa. Ako je tome uistinu tako (a ne vidim zašto ne bi bilo), onda vaše posljednje dvije trudnoće možda samo ukazuju na to da način na koji ste vi do sada utvrđivali neplodna razdoblja nije pouzdan. Dakle, trebalo bi pronaći bolji (koji, po svemu sudeći, postoji).

Ako otkrijete zbog čega do sada prirodna metoda nije kod vas funkcionirala i uspijete to nadići, kod vas oboje obnovit će se pouzdanje u Božji plan za vašu spolnost. Vjerujem da ćete u tome i uspjeti i tako obnoviti radost bračnoga darivanja. Btb

don Damir

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Don Damir odgovara”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.