Snažnu propovijed održao je prošli četvrtak, na blagdan Gospe od Zdravlja, salezijanac don Ivan Terze.

Župnik Marije Pomoćnice u splitskoj četvrti Kman, predvodio je misno slavlje u župi Slivno Ravno – Vlaka, gdje se ovaj blagdan obilježava jedinstvenom tradicionalnom procesijom lađama s Gospinim kipom po Maloj Neretvi.

Don Terze tom je prilikom istaknuo tri grijeha zbog kojih, umjesto blagoslova, na našu Domovinu navlačimo prokletstvo: praznovjerje, pobačaj i bogopsovku.

“Kad nam je teško? Kad smo u problemima, što mi radimo? Tražimo pomoć na sve moguće načine. Odlazimo ovdje i ondje. U Hrvatskoj cvjetaju programi u kojima vračevi i takozvani vidioci nude pomoći zaglupljujući ljude. Hodamo raznim ženama noseći komade odjeće, kose, slike. Palimo svijeće i palimo različite predmete pokušavajući se osloboditi nevolja i patnji.” 

“U Hrvatskoj ima registrirano 7000 vračeva, šamana, vještica i čitača sudbine. A svećenika, s druge strane, ima tek oko 3500. I svima ćemo prije poći i tražiti pomoć nego doći do one koja nam je najbliže, koja nas je kroz povijest vodila i za nas se molila.”

Splitski svećenik posebno se osvrnuo na pitanje pobačaja:

“Dragi vjernici, i mi danas imamo veliku neprijateljsku vojsku koja nas napada. Ta vojska nisu neki narodi ili vjere. Najveći neprijatelj čovjeka, spasa njegove duše i budućnosti našeg naroda je među nama, u mojem domu, mojemu mjestu ili gradu. Najopasnije mjesto na svijetu nije Afganistan gdje je nažalost nedavno stradao jedan mladi hrvatski vojnik ili tamo gdje su ratovi. Najopasnije mjesto danas u Hrvatskoj je majčina utroba koja ne štiti život, koja želi taj nezaštićeni život uništiti. Koliko se cijelih gradova nije rodilo zbog sebičnosti očeva ili majki.”

Kao treću točku don Terze istaknuo je bogopsovku:

“Prošlo ljeto sam bio na već tužno opjevanoj utakmici Hajduka protiv momčadi s Malte. Bez obzira na rezultat kući sam se vratio prazan i tužan. Opet ponavljam, ne zbog rezultata već zbog bogopsovke. Nema naroda na svijetu koji tako Boga psuje. Od trgovine, tržnice i kafića. Bogopsovači navlače prokletstvo i nesreću na svoj dom, obitelj i Domovinu. I za to, braćo i sestre, treba moliti zadovoljštinu. I nije mi bilo čudno što je Hajduk izgubio kako je izgubio. U gradu u tome trenutku nije bilo više bogopsovki nego na Poljudu te večeri. Ni kanader svete vode ne bi oprao sve prokletstvo koje se navuklo. Blaženi Alojzije Stepinac je rekao da smo horor Drugog svjetskog rata navukli zbog psovke. Usuđujem se reći da smo i zadnje patnje i nevolje navukli na sebe zbog toga.”

“Tko ima uši neka čuje već danas! Već ovdje. Napravimo od sebe plodno tlo kako bi Božja riječ u meni donijela plodove. Marija je to uspjela. Ona je Riječ pohranjivala u sebi. Zašto toliko volimo Gospu? Kad vidimo nju, vidimo što mi možemo postati. Mi možemo postati nosioci Riječi i donosioci novosti i preobrazbe u našem narodu. Neka nam Marija majka, Pomoćnica, bude putokaz koji nam pokazuje kako doći do Gospodina koji je sve”, dodao je don Terze i zaključio:

„Ovdje na ovom mjestu danas molimo za ovu župu, za ovaj blagoslovljeni kraj, molimo za naše mlade, naše obitelji – da ne odu s ove zemlje, ovog mjesta, da vjeruju da se ovdje može živjeti, da se može raditi, da će ova zemlja opet dati, da ovo može opet biti kako je bilo prije trideset godina – blagoslovljeni, najplodniji kraj Hrvatske. Može biti opet, ali moramo se okrenuti Bogu, jer bez Boga ne možemo ništa, bez Boga neće naša Domovina ići naprijed!”

Tino Krvavica | Bitno.net