Kao što nam je poznato, korizma je pokorničko vrijeme u životu Katoličke Crkve u kojem se kroz odricanja pripremamo za proslavu Uskrsa.

Katolici su u korizmene petke, kao i ostale petke u godini, dužni uzdržavati se od jedenja mesa, s time da valja pripomenuti kako „biskupska konferencija može pobliže odrediti obdržavanje posta i nemrsa, a isto tako zamijeniti ih, u cijelosti ili djelomično, drugim oblicima pokore, osobito djelima dobrotvornosti i vježbama pobožnosti“ (Kan. 1253).

Ipak, što se dogodi kada se korizmeni petak poklopi s nekom velikom proslavom u crkvenoj godini, kao što je Blagovijest (Navještenje Gospodinovo) koja će biti ovog petka?

„Uzdržavanje od mesne ili druge hrane, prema propisima biskupske konferencije, neka se obdržava svakog petka u godini, osim ako se podudaraju s nekim danom ubrojenim među svetkovine“, stoji u Zakoniku kanonskog prava (Kan. 1251).

Svetkovine su najznačajniji dani kojima se slavi neko posebno Božje djelo spasenja; one su prvi stupanj liturgijskih slavlja, ispred blagdana i spomendana, a među njih se ubraja i Blagovijest.

Prema tome, biskupi ne moraju dati nikakvo posebno odobrenje kada Blagovijest padne na petak, budući da već postoji pisano pravilo da se nemrs ne odnosi na svetkovine.

Donosimo vam popis i ostalih svetkovina Katoličke Crkve: Uskrs, Božić, Bogojavljenje (Tri kralja), Uzašašće, Duhovi, dani vazmene osmine, Presveto Trojstvo, Tijelovo, Srce Isusovo, Krist Kralj, Sveti Josip, Bezgrešno Začeće B. D. Marije; Velika Gospa, Svi sveti, Sv. Petar i Pavao, Rođenje Ivana Krstitelja, vlastite svetkovine – svetkovina glavnog zaštitnika mjesta ili grada (slavlje obvezujuće i za redovničke zajednice); svetkovina posvete i godišnjice posvete vlastite crkve; svetkovina naslovnika vlastite crkve i svetkovina naslovnika, utemeljitelja ili glavnog zaštitnika reda ili kongregacije.

*Tekst je napravljen prema uzoru na Aletein tekst o pitanju nemrsa na korizmeni petak koji pada na svetkovinu svetog Josipa.