Žurba iz jedne trgovine u drugu, „bombardiranje” beskrajnom kakofonijom zvukova, zabave – za veliku većinu ljudi to je pravi opis ovoga razdoblja koje vodi do najvažnijega rođendana, Božića – rođendana našega Gospodina i Spasitelja Isusa Krista.

Budući da sada te opasnosti kucaju na naša vrata, voljeli bismo ponuditi deset konkretnih „lijekova” koje možemo primijeniti kako bismo se mogli – unatoč materijalističkome i poganskome okruženju koje nas je gotovo potopilo – pripremiti za najbolji Božić svojega života. Naravno da je to razlog što ovo vrijeme u godini uopće i postoji: Krist je rođen od Djevice Marije i položen je u jaslice kako bismo Mu se svi mi mogli klanjati svojim srcem, umom i dušom, ali i klanjati Mu se svu vječnost u raju.

Slijede konkretni prijedlozi koji nam mogu pomoći proživjeti posljednje dane ovoga našega došašća, kako bismo na Badnjak vidjeli Isusa rođenoga u gradiću Betlehemu (što znači „kuća kruha”), ali koji će se roditi i u dubinama mojega srca i duše.

Dođi Gospodine Isuse, dođi po Srcu Marijinome!

1. Očistite štalu svoje duše

Suočite se s time brutalno iskreno: ako živimo u stanju smrtnoga grijeha, onda – bez obzira na sva izvanjska djela koja činimo – ona malo vrijede. Smrtnim grijehom smo slobodno i svojevoljno odbili Isusa u svojemu životu. No On uvijek kuca na vrata vaše duše, i tako žarko želi ući i večerati s vama, i vi s njime. (usp. Otk 3,20)

Dakle, kako biste se pripremili za Isusovo rođenje, to učinite tako što ćete napraviti dobru sakramentalnu ispovijed, pred svećenikom, koji predstavlja Isusa, Božanskoga Liječnika.

2. Kako se dobro ispovjediti

Nabavite knjižicu s dobrim ispitom savjesti, koja će vam biti vodič, i prođite kroz uobičajene korake kako biste se dobro ispovjedili, s pouzdanjem u beskonačno Božje milosrđe:

  • ISPIT: Ispitajte svoju savjest na osnovi 10 Božjih zapovijedi. (Koristeći knjižicu s dobrim ispitom savjesti, kako je već spomenuto.)
  • ŽALOST ZBOG GRIJEHA: Žarko molite za milost i nesavršenoga i savršenoga pokajanja. Nesavršeno pokajanje? Strah od Gospodina i strah od gubitka duše ako umrete u smrtnome grijehu. Savršeno pokajanje? Čvrsta želja da ne griješite, iz vaše prevelike ljubavi prema Bogu, i jer ne želite uvrijediti onoga tko vas najviše ljubi – Isusa, Kralja sviju srdaca!
  • ČVRSTA ODLUKA DA ĆETE SE POPRAVITI: Čvrsto odlučite da ćete izbjegavati svaku osobu, mjesto, stvar ili okolnost koja vas može odvesti u grijeh. Sjetite se uzrečice: „Tko god se igra s vatrom, opeče se.”
  • ISPOVJEDITE GRIJEHE SVEĆENIKU: Sada svoje grijehe ispovjedite svećeniku, držeći se triju sljedećih stvari: iskrenosti, poniznosti i poslušnosti. Nemojte zaboraviti ispovjediti sve smrtne grijehe, uključujući i vrstu grijeha, i njihov broj.
  • POKORA: Što prije izvršite pokoru koju vam svećenik zada!

3. Tišina

Kardinal Robert Sarah napisao je izvrsnu knjigu o važnosti tišine, pod naslovom „Snaga tišine”. Ako vam vrijeme to dopušta, pročitajte je, i počnite kultivirati i izvanjsku tišinu i tišinu srca. Neka pjesma „Tiha noć” već sada odzvanja u vašemu srcu. Bog u tišini govori u dubinama vašega srca.

4. Molitva

Tjedni i dani što vode do Božića trebali bi biti prožeti molitvom. Usmena molitva, devetnice Blaženoj Djevici Mariji, lectio Divina, biblijska razmatranja, svete ure pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, himni i pjesme, časoslov, marijanske molitve i pobožnosti, razmatranje u tišini pred jaslicama (na što je papa Franjo pozvao u svojemu apostolskome pismu od 1. prosinca 2019. godine.) Sve te molitve – i još mnoge druge – predivne su geste kojima ćemo se pripremiti za rođenje Isusovo.

5. Sveta Misa

Naravno da je najveća među svim molitvama – sveta misna žrtva. Engleska riječ za Božić glasi Christmas i zapravo znači „Kristova Misa”. Riječ „Betlehem” znači „kuća kruha”. A naravno i da u molitvi „Oče naš” molimo „Kruh naš svagdanji daj nam danas” – što se u sakramentalnome smislu može protumačiti kao svakodnevno primanje svete Pričesti, Kruha života.

Malo razmislite i pogledajte svoj dnevni raspored kako biste vidjeli možete li Gospodinu dati pola sata dnevno za odlazak na svetu Misu i primanje svete Pričesti: „Kruh naš svagdanji daj nam danas” („Oče naš”).

6. Posjetite Gospodina Isusa u maloj kući!

Zašto ne potrošiti nešto vremena za posjet Gospodinu Isusu u maloj kući? Ta se mala kuća naziva tabernakul ili svetohranište. U toj se maloj kući nalazi Stvoritelj cijeloga svemira.

Nakon što svećenik posveti Hostiju u svetoj misnoj žrtvi, tada je Isus stvarno, istinski i bitno prisutan, i to se naziva „stvarnom prisutnošću” – Tijelom, Krvlju, Dušom i Božanstvom Isusovim. On tako žarko želi da dođete posjetiti Ga. Dok ste pred malom kućom u kojoj stanuje Kralj svemira, razgovarajte s Njim – otvorite Mu srce, izlijte svoje srce pred Njim. Kojim riječima? Kojim god želite! Ljubite ga, klanjajte Mu se, slavite Ga, štujte Ga. Onda Mu recite sve što vam je na pameti. Recite Mu da vam je žao zbog vaših grijeha i promašaja. Postanite prosjak, i molite Ga za bilo što što vam treba, za sebe – ali i za druge.

Nikada ne ostavljajte malu kuću, s Kraljem koji tako pozorno sluša, a da Mu ne zahvalite za tolike darove kojima vas je obogatio. S psalmistom otvorite svoje srce u zahvalnosti: „Hvalite Gospodina jer je dobar, jer je dovijeka ljubav njegova!” (Ps 107,1)

7. Pomozite nekome: siromašnima, bolesnima, usamljenima

Dok putujete prema betlehemskoj štalici, neka vam oči i uši budu otvorene za Isusa, koji dolazi k nama u skromnome liku najsiromašnijih među siromašnima (prema svetoj Majci Tereziji). Nikada ne zaboravite riječi Gospodina Isusa na Posljednjemu sudu: „Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!” (Mt 25,40)

Znate za neku nemoćnu stariju osobu – posjetite je! Usamljenu, napuštenu osobu – pozdravite ih osmijehom i uhom spremnim za slušanje. Udovicu koja pati zbog gubitka muža – donesite joj poklon, počevši sa svojim vlastitim vremenom i prisutnošću! Neku osobu koja boluje od neizlječive bolesti – ponudite joj riječi nade, o raju koji ih čeka! Nikada ne zaboravite zlatno pravilo, koje svi znamo i razumijemo kada ga primijenimo sami na sebe: „Što god želite da drugi čine vama, činite i vi njima!”

8. Čitajte i razmatrajte Riječ Božju

Ako doista želimo poznavati i ljubiti Boga, i primiti Isusa u dubine svojega srca, onda se moramo s punom pozornošću posvetiti bogatstvima Riječi Božje. Kako smo mi danas sretni što imamo pristup Riječi Božjoj, što je možemo čitati, pa čak i slušati. Sveti Jeronim nas blago prjekorava: „Nepoznavanje Svetoga pisma je nepoznavanje Krista.”

Nasljedujući Blaženu Djevicu Mariju, koja je u svojemu Bezgrješnome Srcu razmatrala Riječ Božju prebirući po bogatstvima Božje Riječi, imajmo i mi pravu glad za Božjom Riječi. Isus je veoma odlučno odgovorio đavlu, koji Mu je pokazivao kruh: „Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta.” (Mt 4,4) Kruh Božje Riječi, koji hrani naš um, trebao bi nam biti svakodnevna hrana.

9. Malena djela pokore – uskratite nešto sebi

Isus je rekao da se neke zloduhe može istjerati jedino molitvom i postom. Sveta Terezija je izjavila: „Svetost zavisi o tome da obične životne stvari činimo s izvanrednom ljubavlju.” Naučite reći „ne” još jednome keksu, nemojte staviti šećer u kavu, nemojte staviti začine u jelo, popijte vodu umjesto Coca-Cole. Govoreći sebi „ne” govorimo „da” Isusu, i dopuštamo Mu da se rodi u samim dubinama našega uma, srca i duše. Pokora nam može pomoći da raščistimo svoj prenatrpani „unutarnji podrum” – podrum svoje duše.

10. Marija: Majka Božja i Majka Božića

Ako se uistinu želite pripremiti za rođendan našega Gospodina i Spasitelja Isusa Krista, okrenimo se Mariji, Majci Gospodina Isusa. Nekoliko je načina na koji se to može učiniti:

  • RAZMATRAJTE neki lijep umjetnički prikaz Marije u Navještenju, posjetu Marijinu Elizabeti, ili rođenju Gospodinovu. Koristite dobru umjetnost kako biste svoju duh uzdigli prema nebu.
  • JASLICE: Postavite jaslice i zamišljajte Mariju kako drži Dijete Isusa u svojemu naručju.
  • KRUNICA: Molite presvetu krunicu, koncentrirajući se najviše na pet radosnih otajstava, čija je okosnica Isusovo rođenje u betlehemskoj štalici.
  • ANĐEOSKI POZDRAV (ANGELUS): Molite prelijepu marijansku molitvu „Anđeo Gospodnji”, u kojoj je sažeta naša katolička vjera – utjelovljenje, muka, i uskrsnuće Isusovo.
  • NAŠA BLAŽENA MAJKA: Žarko molite Mariju za milost da raspoloži vaše srce za dolazak Gospodina Isusa, kako bi se On ovoga Božića mogao nanovo roditi u vašemu srcu!

Izvor: Catholic Exchange | Prijevod: Ana Naletilić

Članak je preveden i objavljen uz dopuštenje nositelja prava. Sva prava pridržana.