MOĆNE RIJEČI

Ne bojte se! 10 citata pape Franje sa Svjetskoga dana mladih koji će vas ohrabriti i nadahnuti

Na Svjetskom danu mladih u Lisabonu papa Franjo podijelio je s mladima neke uistinu moćne riječi. Evo zbirke nekoliko nama najdražih citata...

Becky Roach/Catholic Link
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Nisam mogla ne primijetiti da se svjetovni mediji nisu mnogo bavili Svjetskim danom mladih. Možda je to bilo zato što mediji nisu mogli tako lako izvući riječi pape Franje iz konteksta onako kako to inače čine s našim Svetim Ocem? Kroz taj tjedan papa Franjo je s više od jedan i pol milijuna katoličke mladeži podijelio neke uistinu moćne riječi. Evo zbirke nekoliko nama najdražih citata.

10 citata pape Franje sa Svjetskoga dana mladih

1. „Dragi prijatelji, ako se moramo suočiti s tamom noći, izazovima života, strahovima koji nas progone, i tjeskobom koja nas često pritišće, i nama treba bujica svjetlosti. To svjetlo, kaže nam Evanđelje, ima ime. Da, to svjetlo koje je došlo rasvijetliti svijet jest sam Isus (vidi Iv 1,9). On je sunce koje nikada ne zalazi, nego i dalje svijetli čak i usred tame noći.”

(papa Franjo, sveta Misa za Svjetski dan mladih 2023.)

2. „Neobično je što smo izgubili molitvu euharistijskoga klanjanja. Moramo to obnoviti. To znači biti u tišini, pred Gospodinom… Jedino ćemo pred Gospodinom ponovno zadobiti želju i strast za evangelizacijom.”

(papa Franjo, Svjetski dan mladih 2023.)

3. „Kada se god osjećamo obeshrabrenima, možemo zapasti u iskušenje da napustimo brod i zapetljamo se u mrežama rezignacije i pesimizma… To nije vrijeme da se stane i odustane. Sada je od Boga dano vrijeme da hrabro zaplovimo u more evangelizacije i misionarskoga djelovanja.”

(papa Franjo, Svjetski dan mladih 2023.)

4. „Postajemo svijetlima – sjamo – onda kada dočekujući Isusa s dobrodošlicom učimo ljubiti poput Njega. Ljubiti poput Isusa: to nas čini svijetlima, to nas potiče da činimo djela ljubavi.” (papa Franjo, Svjetski dan mladih 2023.)

5. „Sve je ovdje, sve što treba činiti u životu – slušati Njega. Slušajte Isusa – u Njemu je svaka tajna.” (papa Franjo, Svjetski dan mladih 2023.)

6. „Dobro je bilo to što smo doživjeli s Isusom, što smo zajedno proživjeli, i kako smo molili. No kada ti dani prođu, zapitamo se: što ćemo ponijeti sa sobom kada pođemo natrag u dolinu svakodnevice? Čuli smo to u Evanđelju. Želim na to odgovoriti trima glagolima: ‘svijetliti’, ‘slušati’, i u konačnici – ‘ne bojati se’.” (papa Franjo, Svjetski dan mladih 2023.)

7. „I nama treba svjetlo, bujica svjetla, a to je nada s kojom ćemo se suočiti s tolikom tamom koja nas u životu napada. To je svjetlo Isus, jer On je svjetlo koje se ne gasi, svjetlo koje svijetli čak i u noći. Isus je taj koji rasvjetljuje naše oči, rasvjetljuje naše srce, rasvjetljuje našu želju da učinimo nešto u životu, da učinimo nešto sa svjetlosti Gospodinovom.” (papa Franjo, Svjetski dan mladih 2023.)

8. „Zatvorite oči na trenutak i zamislite stablo, veličanstveno, veoma veliko stablo… Kako to stablo izdrži oluje i vjetrove koji ga potresaju? Kako ostane čvrsto stajati? Zbog svojega korijena. Isto vrijedi i za nas: naši nam korijeni daju čvrstoću i stabilnost koje nam trebaju u životu. One su tajni izvor koji navodnjava našu dušu. Mladi prijatelji, budimo uvijek dostojni tih korijena, onih koji su nam dali život, vjeru i ljubav! I upamtimo da smo i mi pozvani biti korijenje radosti za druge ljude.” (papa Franjo, Svjetski dan mladih 2023.)

9. „Ostavljam vas s ovom mišlju: hodajte, a ako padnete, ustanite. Hodajte sa svrhom, vježbajte svakoga dana svojega. Hodajmo u nadi, promatrajmo svoje korijene, i ustrajmo bez straha.” (papa Franjo, Svjetski dan mladih 2023.)

10. „To nije sve. Reći ću vam nešto veoma lijepo: u ovome vas trenutku ne promatram ja, nego sam Isus. On nas promatra. On nas poznaje, On poznaje srce svakoga od vas. On poznaje život sviju vas. On poznaje vaše radosti. On poznaje vaše žalosti, vaše uspjehe, i vaše neuspjehe. On poznaje vaše srce, i danas vam ovdje, u Lisabonu, na ovome Svjetskome danu mladih, kaže: ‘Ne bojte se. Ne bojte se. Budite odvažni, ne bojte se.’” (papa Franjo, Svjetski dan mladih 2023.)

Izvor: Becky Roach | Catholic Link

Prijevod: Ana Naletilić

Članak je preveden i objavljen uz dopuštenje nositelja prava. Sva prava pridržana.