Imam prijatelje koji se bore s vlastitim sumnjama. Često se znam susresti s obraćenicima koji se pitaju jesu li napravili pogrešku kada su pristupili Crkvi.

Susrećem žrtve silovanja koje se zgražaju nad kršćanima koji seksualne napade pojedinih političara nazivaju “običnom šalom”.

Čujem kršćane drugih rasa koji žele postati aktivni članovi Crkve, a vjernici im uvredljivo govore “da se vrate odakle su došli“.

Jedan od tih kršćanina pisao mi je i upitao me: „Kako ću se vratiti u crkvu nakon što sam pročitao sve gadarije koje su članovi moje zajednice napisali na internetu? Ono što su pisali je odvratno!“

Ovo je moj odgovor njemu:

Živimo u vremenu koje su prvi kršćani nazivali vremenom „bijelog mučeništva“ (suprotno od vremena kada je mučeništvo uključivalo prolijevanje krvi). Bijelo mučeništvo označava suočavanje s boli, mukom i nepravdom koju ti drugi nanose. Riječ je o pravoj patnji (sam Isus patio je dok je gledao kako mu učenici postaju kukavice, kako ga se odriču i kako pokušavaju ugrabiti zemaljsku slavu). Vaša patnja nije besmislena. Ona je vrijedan udio u Kristovu križu i uvijek je možemo prikazati za ozdravljenje i otkupljenje Crkve. Patnja neće trajati zauvijek; doći će dan kada će On očistiti svoju Zaručnicu i ona će ponovno zablistati.

Vratimo se sada na skandale koje pojedini kršćani čine. Sjetite se da je Duh Sveti duša Crkve, a ne netko od nas šašavaca. To ne znači da u Crkvi ima samo nekoliko grešnika. Zapravo su svi grešnici. Jednako je tako i u ostatku svijeta.

Ne možemo pobjeći od grijeha ili grešnika. Umjesto toga trebamo shvatiti da je uistinu postojao razlog zašto je za naše otkupljenje bila potrebna takva žrtva, a ne nekakva blaga kazna. Will Smith je nedavno komentirao kako se broj rasista nije povećao nego se o njima tek sada počelo govoriti. Slično je i s grešnicima. Nije porastao broj grijeha ili grešnika već je došlo do njihova otkrivanja. Grijeh je razlog zbog kojeg je naš Gospodin umro i uskrsnuo kako bi ga uništio. Upravo zbog grijeha on je odabrao jadnika, kukavicu i snoba poput Petra na kojem će kasnije izgraditi svoju Crkvu. Svi smo mi poput Petra. Baš svi. Iako je riječ o paradoksalnoj situaciji, nemojte očajavati. Ako On može spasiti čovjeka koji ga je poznavao i svejedno ga napustio dok su ga bičevali i razapinjali, onda može spasiti i sve loše ljude koje vidite u Crkvi. On može spasiti tebe kada napraviš nešto što si ne možeš oprostiti.

“Čemu milost Božja služi no da se bori s opačinom?” (Hamlet)

“Oče, oprosti im jer ne znaju što čine!” (Lk 23,24)

Mark Shea | Epicpew.com

Prijevod: Nenad Palac | Bitno.net