Fulton-Sheen

Naša velika zemlja prepuna je onih koje bismo mogli nazvati marginalnim kršćanima, tj. onih koji žive na rubu vjere i potomci su kršćanskih roditelja, ali su kršćani samo na papiru. Zadržali su svega nekoliko ideala iz nemara i silom prilika; veličanstvenu povijest kršćanstva poznaju samo kroz određene razvodnjene oblike, te su vezali svoje srce za duh vremena pa zajedno s njime i umiru.

O katoličanstvu i njegovim sakramentima, oprostima, milosti, sigurnosti i spokoju, ne znaju ništa izuzev nekoliko nasljednih predrasuda. Pa ipak, radi se o dobrim ljudima koji žele činiti dobro, ali za to nemaju jasan svjetonazor. Svoju djecu odgajaju bez vjere, ali su ipak razočarani njihovim kompromitirajućim moralom.

Uvrijedili bi se da im kažete da nisu kršćani, a ipak ne vjeruju da je Krist Bog. Zamjerili bi se i da ih nazovete poganima, pa ipak nikad nisu praktično uzeli u obzir da Bog postoji. Uvjereni su samo u jedno, a to je da stvarnost nije dobra kao što bi trebala biti. Upravo to uvjerenje čini ih nečim što bismo mogli nazvati velikim „potencijalima“, jer su otvoreni da ih se povuče u jedan od dvaju smjerova. Zakratko moraju odlučiti: ili da se pridruže Kristu, ili da se rasprše; biti s Njime ili protiv Njega; biti na križu kao drugi Kristi ili ispod njega s ostalim krvnicima.

Kojim će se putem ovi marginalni kršćani odvažiti? Odgovor ovisi o onima koji vjeruju. Poput mnoštva koje je slijedilo Gospodina u pustinju, nalik su ovcama bez pastira. Čekaju da ih pastir povede zajedno s ovcama i jarcima. Barem u to možemo biti uvjereni. Budući da su ljudska bića sa srcem, teže za nečim višim od društvenog položaja ili ekonomske boljitka; oni žele Život; žele Istinu; žele Ljubav. Jednom riječju, žele Krista.

sluga Božji Fulton J. Sheen

Bitno.net